eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Hetven apró egérben van minden reményük

A kihalástól mentheti meg a fajt hetven törpeegér: az apró rágcsálókat, amelyek az egyre korábban elvégzett betakarítást miatt csaknem teljesen eltűntek a brit búzamezőkről, természetvédők engedték szabadon.

Hetven törpeegér ismerkedhetett meg a szabadsággal néhány lelkes állatvédő jóvoltából: a Secret World Állatmentő Központ munkatársai azt remélik, hogy az apró teremtmények - Nagy-Britannia legkisebb rágcsálói - segítenek megmenteni a fajt a kihalástól.

A törpeegerek Európában és Ázsiában honosak, a legsűrűbb növényzetben, gazosokban, nádasokban tanyáznak. Fűvel, rovarokkal és különféle magvakkal táplálkoznak.

A kis rágcsálók áprilistól szeptemberig szaporodnak, fészküket pedig gyakran búzaföldeken készítik. Az egyre korábbra tolódó betakarítási munkák miatt szinte teljesen eltűntek a szigetországból, már csak Közép-Yorkshire-ban, Skóciában és Walesben fordulnak elő.

Ha az aprócska állatok száma valóban növekedni kezd, ahogyan a természetvédők remélik, akkor sem lesz majd több látható közülük: a kifejlett törpeegerek mindössze 11-14 centiméter hosszúak, ám ennek felét a kapaszkodásra is alkalmas farkuk teszi ki, tömegük pedig csupán 5-11 gramm - ennél fogva rendkívül ügyesen bújnak el a kíváncsi tekintetek elől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×