eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Olimpia: kell-e félni a napfogyatkozástól a szervezőknek?

Nem zavarja majd az olimpiai játékok lebonyolítását az augusztus 1-jei teljes napfogyatkozás - állítják kínai asztrológusok. A csillagjósok szerint legfeljebb kisebb utcai zavargásokra és egy kis tőzsdei visszaesésre kell számítani.

Katasztrófát nem, csak kisebb problémákat okozhat az egy héttel a pekingi olimpia előtt lezajló napfogyatkozás, a játékok lebonyolítását nem zavarja majd - állítja Mak Ling-ling, az egyik legnevesebb hongkongi asztrológus és feng shui-szakértő.

A férfi szerint a jelenség csak kisebb politikai problémákat, illetve jelentéktelen közlekedési és kommunikációs zavarokat okozhat az olimpia ideje alatt. "Utcai demonstrációk valószínűleg lesznek, de a kínai hatóságoknak nem kell sokáig tartaniuk ezektől" - magyarázta Mak Ling-ling.

A szakértő minden bizonnyal tudja, miről beszél, hiszen állítólag tőle és a hozzá hasonló, az asztrológiában és a feng shuiban járatos emberektől még a kínai sportvezetők is segítséget kérnek a legjobb sportolók kiválasztásában.

"A válogatottak megadják a sportolók születési helyét és idejét, és arra kérnek, számítsam ki, melyikük elég erős, és kinek van a legnagyobb esélye a győzelemre. Az olimpiára készülő csapatok még nem kerestek meg a napfogyatkozás miatt, ám, ha a hatóságok aggódnak, úgy kérik majd a segítségemet, hogy annak ne menjen híre" - mondta Mak Ling-Ling.

A teljes napfogyatkozást hagyományosan a szerencsétlenségekkel hozzák kapcsolatba. "Az ősi időkben a kínaiak úgy hitték, hogy egy égi sárkány vagy kutya ilyenkor felfalja a napot. Emiatt az emberek ilyenkor dobokat és fazekakat ütögetnek, hogy a zajok elijesszék az állatokat" - magyarázta Peter Szo, egy másik híres hongkongi feng shui-szakértő.

A napfogyatkozásokat régen olyan égi jeleknek tartották, amelyek előre jeleztek egy-egy nagy jelentőségű történést, az asztrológusok sokáig háborúkat kirobbantó vagy befejező, földrengéseket, áradásokat kiváltó erőt tulajdonítottak nekik.

Az augusztus 1-jei napfogyatkozás Pekingben csak részleges lesz, a Hold árnyéka a főváros felett nem vonul el, a Sanhszi tartománybeli Hszien városa - ahol a Csin Si Huang-ti sírját őrző agyaghadsereg előkerült - fölött azonban igen.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×