eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elvezethetnek az apa levelei a kislány holttestéhez?

Nem fogadta el a Scotland Yard segítségét a portugál rendőrség, amelynek nyomozói most az eltűnt brit kislány szüleinek személyes tárgyait, többek között Gerry McCann számítógépét és felesége naplóját készülnek elkobozni.

A brit rendőrségnél gyakorlat, hogy más hatóságokat is bevonnak a nyomozásba gyilkossági vagy gyermekrablási ügyekben, ha néhány hét alatt nem sikerül jelentős eredményeket elérni. Ennek megfelelően a londoni Metropolitan Police legalább két alkalommal ajánlott segítséget a portugál rendőröknek, akik nem reagáltak.

A portugál ügyészek szerdán beadványban kérték, hogy a bíróság engedélyezze számukra Madeleine McCann szülei néhány személyes tárgyának lefoglalását, egyebek mellett a kislány apjának laptopját és anyjának naplóját.

A rendőrök elsősorban arra kíváncsiak, milyen leveleket küldött Gerry McCann a számítógépén, amelyről a kislánya eltűnése után indított blogra is írt. A laptopot, amelyet a férfi valószínűleg magával vitte Nagy-Britanniába, minden bizonnyal szombaton vizsgálják majd meg a szakemberek.

Vádat emelhetnek ellenük

"A rendőrség Gerry laptopját akarja. Azt szeretnék megtudni, milyen leveleket váltott bizonyos személyekkel" - mondta egy portugál forrás a Sun című brit napilapnak.

Hozzátette: "Ez inkább Gerry-ről szól, mint Kate-ről. A számítógép kell nekik, meg egy csomó más dolog: levelek és néhány személyes tárgy. Kate naplójára is kíváncsiak, de a laptop a legfontosabb."

Lehetséges egyébként, hogy a számítógép és a napló Portugáliában maradt, a rendőrök most akarják törvényesíteni lefoglalásukat.

Időközben egy négyezer oldalas ügyészi jelentést adtak át Pedro Daniel dos Anjos Frias portugál bírónak, aki a dokumentum átvizsgálása után dönt arról, hogy milyen további lépéseket kell még megtenni a nyomozás során, és arról, van-e elég bizonyíték, hogy vádat emeljenek Madeleine McCann szülei ellen.Rossz minőségű nyomok

A házaspár határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a kislány eltűnéséhez, Nagy-Britanniában pedig egyre többen - köztük neves nyomozók - is úgy gondolják, hogy McCannék az igazságszolgáltatás kudarcának áldozatai lesznek, ha kiadják őket a portugál hatóságoknak.

A brit rendőrök furcsállják azt is, hogy a házaspár visszakapta és tovább használhatja azt a Renault Mégane-t, amelyben megtalálták a négyéves kislány DNS-mintáit.

"A bizonyíték minősége, és főleg az, ahogyan megszerezték, aggodalomra ad okot" - mondta egy vezető brit rendőr.

A DNS-mintákat és a többi bizonyítékot egy birminghami laborban vizsgálják brit szakemberek, azok begyűjtésében azonban nem vettek részt.

Egyes brit források szerint a McCannék apartmanjában - ahonnan Madeleine eltűnt - gyűjtött minták szinte semmit sem érnek, hiszen annyi ember járkált ki és be a szobákba, hogy a nyomok nagy része biztosan sérült.

Újravizsgáltatnák

Bár Madeleine McCann szülei Portugáliában hivatalosan is gyanúsítottak a kislány eltűnése ügyében, szabadon elhagyhatták az Ibériai-félszigetet, ügyvédeik szerint pedig nagyban javítja esélyeiket, hogy a rendőrök mindeddig nem találták meg a gyerek holttestét.

A nyomozók jelenleg úgy gondolják, Kate McCann véletlenül megölte a kislányt, míg férje fedezte az asszonyt és segített eltüntetni a nyomokat.

A házaspár azonban azt fontolgatja, hogy független vizsgálatot kezdeménye, hogy ellenőriztesse az apartmanban és az autóban talált mintákat.

Új vizsgálat

A rendőrök a hírek szerint hamarosan átkutatják az egyik algarve-i templomot, ahol McCannék imádkoztak, és ahol felújítási munkálatok zajlottak, amikor a kislány eltűnt.

"Remélem, hogy átvizsgálják, remélem, hogy alaposan átkutatják, és talán találnak valamit" - mondta a helyi anglikán lelkész, Haynes Hubbard, aki bízik abban, hogy a rendőrség tovább keresi Maddie-t. "Van odakint valahol egy kislány, aki haza akar jönni" - tette hozzá.

Lehetséges, hogy a nyomozók újra kihallgatják majd McCannék barátait is, akik a gyerek eltűnésének estéjén a házaspárral vacsoráztak.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×