eur:
394.56
usd:
356.02
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Megkésett vallomás: "Otthagytam meghalni a hegyen"

"Kérem, ne hagyjon itt!" - zokogta a haldokló nő. Ez volt az utolsó, amit Ian Woodhall brit hegymászó hallott a negyven éves Francys Arsentievtől, akit kénytelen volt otthagyni meghalni a Mount Everesten.

A kilenc évvel ezelőtti tragédia még ma is kísérti a férfit, aki most tért vissza a Mount Everestre, hogy méltó búcsút vegyen a magára hagyott családanyától.

A profi hegymászó Woodhall és társa - ma már a felesége - a világ legmagasabb csúcsa közelében vette észre a testet. "Nagyot dobbant a szívem, mikor rájöttem, hogy még él - egyedül, alig 250 méterre a csúcstól. Összenéztünk Cathy-vel, és bár egy szót sem szóltunk, tudtuk, hogy a másik is ugyanarra gondol: inkább lemondunk a csúcs meghódításáról, de megmentjük a bajba jutottat. Pedig évekbe tellett, mire felkészültünk, és elég pénzt gyűjtöttünk össze az útra" - emlékezett vissza a kilenc éve történtekre.

A test egy alig 15 centi széles gerincen feküdt, ahonnan szinte lehetetlen volt megmenteni. A bajba jutott nő a kihűlés következtében félig magán kívül volt, már levette a ruhái egy részét, alig melegítette valami.

"Soha nem felejtem el, mennyire megdöbbentem, mikor rájöttem, hogy ismerem" - vallotta be Ian, aki az amerikai Francysszal és annak orosz származású férjével korábban találkozott az alaptáborban.

"Két órán keresztül próbáltam felöltöztetni, de az izmai már nem engedelmeskedtek. Aztán rájöttem, hogy már nem tudom megmenteni. Kénytelenek voltunk otthagyni, hogy egyedül haljon meg."

Francyc férje is valószínűleg életét vesztette a csúcskísérlet során, de az ő testét azóta sem találták meg. Egy 19 éves fiút hagytak maguk után.

Ian Woodhall és felesége március 20-án tértek vissza, hogy lehozzák, és tisztességesen eltemettessék Francys holttestét.

Címlapról ajánljuk
Takács Péter: külön gyermekügyeleti központok lesznek Budapesten

Takács Péter: külön gyermekügyeleti központok lesznek Budapesten

Október elsejével indul az új ügyeleti ellátás Budapesten. A főváros az utolsó helyszín, így ezzel már az egész országban az Országos Mentőszolgálat által koordinált egységes alapellátási ügyeleti rendszer működik majd. Budapesten külön lesz a gyermek és a felnőtt ügyelet, a főváros és a kerületek javaslatára pedig lesz két nappali ellátóhely is, ahol a lakcímkártyával nem rendelkezők kaphatnak háziorvosi ellátást.

Az ítéletidő már lecsapott Németországra és Ausztriára, és ez még csak a kezdet

Szinte egyik pillanatról a másikra köszöntött be az ítéletidő Németországban és Ausztriában is. A meteorológusok mindkét országban aggódnak az elkövetkező napok időjárása miatt. Az illetékes hatóságok felkészültek az eddigi és a lehetséges károk elhárítására, a lakosságot szinte szüntelen figyelmeztetik az időjárás várható alakulására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×