eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Három halált élt túl a bajnok - videó

Rulon Gardner egyetlen győzelmével a világ leghíresebb kötöttfogású birkózói közé emelkedett: 2000-ben, a sydneyi olimpia aranycsatájában legyőzte az akkor már 13 éve veretlen, orosz Alekszandr Karelint, akin azt megelőzően hat éven keresztül még pontot sem tudtak csinálni az ellenfelek. Gardnerről már akkor sokan azt gondolták, természetfeletti erőkkel rendelkezik. De akkor mit hihetnek mostanság róla, amikor harmadszor úszott meg egy életveszéllyel fenyegető balesetet. A napokban lezuhant egy kisgéppel...

A 35 éves egykori birkózó két barátjával Utah államban egy Cirrus SR 22 típusú kisgéppel szállt fel. A gépmadár lezuhant, Gardner, a pilóta Randy Brooks, s öccse, Leslie Brooks a túlélésért küzdött.

Az alig 7 Celsius fokos, majdnem jeges vízben több mint egy órán keresztül úsztak, majd az éjszakát, mínusz két fokban, tűzgyújtás nélkül, a szabad ég alatt töltötték. Egy véletlenül arra járó halász talált rájuk, a Powell-tó partján.

Az orvosok szerint kész csoda, hogy túlélték a megpróbáltatásokat, hiszen ilyen hideg vízben már félóra után a kihűlés fenyeget. A legtalálóbban Steven Luckesen, a körzet rendőre fogalmazott: "Ha ezek a fickók macskák lennének, s kilenc életük lenne, akkor azt mondanám, már csak hat maradt..."

Valóban, szinte a csodával határos, hogy túlélték a repülőgép lezuhanását, a hideg vízben való hosszú úszást, s a szabadban töltött téli éjszakát. Hát még így, mindet együtt...Rulon Gardner, egy kilencgyermekes család legkisebb - amúgy immár jóval 130 kilós feletti - csemetéje, azt állítja magáról, kivételes erejét, s egészségét annak köszönheti, hogy gyerekként egy tejtelepen dolgozott.

Meg alighanem annak, hogy kivételesen szerencsés csillagzat alatt született 1971 augusztusában, Wyomingban. Kamaszként egyszer a testébe fúródott egy nyílvessző, már olimpiai bajnokként, 2002-ben, jégmotor-balesetet szenvedett, mozdulni sem tudott, végül ráleltek, de addigra megfagyott az ujja, amputálni kellett.

Így is bronzérmet szerzett két évvel később, a következő, az athéni olimpián. A következőkben egy összefoglalót láthatnak Rulon Gardner legendás olimpiai győzelméről a sportág legnagyobb alakja, az orosz Alekszandr Karelin ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×