eur:
388.91
usd:
371.14
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra

Egyetlen szabadnap 90 év alatt

Százévesen vonult nyugdíjba egy amerikai buszkarbantartó, aki a munkával eltöltött 90 év alatt egyetlen egy nap szabadságot vett ki: amikor felesége meghalt.

Arthur Winston, aki pontosan 100. születésnapján vonult vissza végleg a munkától, 9 évvel ezelőtt Bill Clinton amerikai elnöktől megkapta "Az Évszázad Dolgozója" címet. Los Angeles-i munkahelyén pedig róla nevezték el a busztársaság South Bay-i buszdepóját.

Az idős férfi, aki nemcsak feleségét, de négy gyerekét is túlélte, minden nap 6-ra járt dolgozni. Panaszkodni soha nem hallotta senki.

A hosszúra nyúlt aktív munkás életet 10 évesen gyapotszedéssel kezdte Oklahomában. Néhány rossz termés után azonban nyugatra vándorolt családja, ahol 1924-ben egy vasúttársaságnál kapott gondnoki munkát. Egy négynapos parkolóőri kitérőtől eltekintve azóta mindig a tömegközlekedésben dolgozott.

A buszok karbantartása helyett Arthur Winston valójában vezetni szerette volna őket, az 1920-as években azonban feketék nem lehettek buszvezetők.

A 100 éves férfi azt mondja: most kicsit aggódik, hogy mit fog csinálni ennyi szabadidővel. Abban azonban biztos, hogy nem fog otthon ücsörögni ölbe tett kézzel. "Ha valaki az én koromban leül, az már nem biztos, hogy megint fel is kel" - mondja Arthur Winston.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 2. 13:05
×
×
×
×