eur:
393.47
usd:
366.89
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Haláltusáját vívja a hagyományos fényképezőgép?

A filmet használó fényképezőgépek lassan a gyűjtők drága dísztárgyaivá válhatnak, ahogy a digitális forradalom leszorítja a régi analóg gépeket a gyártósorokról. A Konica Minolta és a Fuji Photo Film bejelentése, hogy kivonulnak a hagyományos fényképezőgép gyártásból, hatalmas felvásárlási lázat indított el Japánban.

A 180 milliárd forintos veszteséggel küzdő Konica, amely Japánban elsőként gyártott színes filmet, márciusban bezárja analóg fényképezőgép, és film gyártó részlegét, leépítve közel 4 ezer dolgozót.

A Fuji Photo Film 5 ezer munkás elbocsátásával elkezdte visszavonulását arról a területről, amellyel nemzetközi hírnevét megalapozta. A Kodak is a digitális piacra koncentrál, így próbálja meg újra meghatározni önmagát.

A Nikon egyetlen modellre korlátozta hagyományos fényképezőgép gyártását, és a világ legnagyobb digitális kamerákat gyártó cégéről, a Canonról is azt rebesgetik, hogy már kidolgozta kivonulási stratégiáját a 35 milliméteres gépek piacáról.

Majdnem duplájára nőtt az áruk

Japánban ezek a hírek pánikszerű felvásárlást indítottak el a boltokban. A hagyományos gépek rajongói ugyanis, attól tartva, hogy a 35 milliméteres fényképezőgépek teljesen el fognak tűnni a piacról, megrohanták a boltokat. Egy négy hete még 300 ezer forintba kerülő gépért ma Japánban 555 ezer forintot is elkérnek.

Nagy-Britanniában az egyik elektronikus eszközöket áruló boltlánc már tavaly augusztusban kivonta a forgalomból a hagyományos fényképezőgépeket. Van azonban olyan áruház is, amely direkt nagyobb készletet halmozott fel a 35 milliméteres gépekből, miután vásárlói között azt tapasztalta, hogy egyre többen térnek vissza a filmhez.

A hagyományos gépeket sok profi fotós használja még ma is, az amatőrök számára azonban a szakemberek szerint is hatalmas előnyei vannak a digitális gépeknek.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×