eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Mit dönthet el félmillió bizonytalan szavazó?

Mit dönthet el félmillió bizonytalan szavazó?

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a biztos szavazók között a Fidesz 50 százalék körüli listás eredményt érhet el az országgyűlési választásokon. Az aktuális elemzésekről Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője és Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

A szakértők szerint az utóbbi hónapokban nem változott jelentősen a pártok támogatottsága, de

a februári adatok és az áprilisi országgyűlési választások eredményei között lehetnek eltérések.

Závecz Tibor a ZRI Závecz Research vezetője részletesen is beszélt a legfrissebb felmérések eredményeiről. A Fidesz 50 százalék környékén van, a második legerősebb párt, a Jobbik 17 százalékon áll, az MSZP-Párbeszéd 13 százalékos támogatottságot tudhat magáénak – tájékoztatott a szakértő. A Demokratikus Koalíciónak 8 százaléka, az LMP-nek 6-7 százaléka van – tette hozzá. 

A Nézőpont Csoport vezetője arról beszélt, hogy a Fidesz nem érhet el 50 százalékosnál jobb eredményt. Mráz Ágoston Sámuel arra számít, hogy a Jobbik erősödhet a választásokig.

„A választópolgárok túlnyomó része a Fidesz győzelmére számít,

és ennek van egy olyan hatása, amit úgy szokásnak hívni, hogy a győzteshez húzás: többen mondják be, hogy a Fidesszel szimpatizálnak, mint amit aztán végül a választási eredményben látni fogunk” – hangsúlyozta az elemző, aki szerint a közel félmillió bizonytalan voksa a véghajrában fog eldőlni. Mráz Ágoston Sámuel szerint a részvételi adat magasabb lesz, mint a jelenleg biztos pártválasztóknak mért 40 százalék.

Závecz Tibor szerint mintegy félmillióan lehetnek azok, akik kormányváltást akarnak, de egyelőre nem tudnak kire szavazni.

„Kormányváltást akaró szavazóból akad sok, abból is sok, akinek nincsen pártja”

– fogalmazott. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy ezek az emberek melyik ellenzéki pártot találják meg.  A ZRI Závecz Research vezetője szerint akkor mozdulnának meg komolyan a választók, ha a kormánypártok komoly hibát követnének el, vagy az ellenzéki pártok egy valós alternatívát nyújtatnának. Az aktivitási szint emelkedett, de az utóbbi időkben a pártok támogatottsága érdemben nem változott – tette hozzá Závecz Tibor.

Időközi választás

A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás eredményeiből nem lehet következtetéseket levonni az április 8-i országgyűlési választás eredményére – mondta Závecz Tibor. „Az a konstrukció, amely Hódmezővásárhelyen van, – mostani tudásunk szerint – az országgyűlési választások 106 egyéni választókerületében nem fog megismétlődni” – hangsúlyozta a Závecz Research ügyvezetője, aki szerint kicsi az esélye, hogy mindenhol egy ellenzéki egyéni jelölt legyen.

„Hódmezővásárhely azért messze nem képezi le Magyarország politikai közösségét”

– tette hozzá.

A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásra az ellenzéki pártok felépítették saját maguk számára azt az elvárást, hogy itt egy trendforduló fog bekövetkezni – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője. „Ha mondjuk csak 55 százalékkal győzne a fideszes jelölt, akkor egészen biztosan hétfő reggel az újságokban azt lehetne olvasni, hogy a Fidesz legyőzhető” – véli a szakértő, aki arra számít, hogy olyan eredmény születik majd, amiről még szimbólikusan sem lehet ezt a következtetést levonni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×