eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Meghalt Karsai Dániel alkotmányjogász

Az aktív eutanázia magyarországi engedélyezéséért küzdő ügyvéd 47 éves volt.

Negyvenhét éves korában elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász, akinél 2022 augusztusában diagnosztizálták az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű gyógyíthatatlan betegséget, amely az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadása miatt teljes bénuláshoz vezet. Halálának hírét szombaton este testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán.

Karsai Dániel 2023-ban tárta a nyilvánosság elé betegségét és állapotát, majd az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy elérje az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését, amit ő nem tartott emberölésnek. Erről ő maga beszélt az InfoRádióban 2023 decemberében. Az alkotmányjogász azért fordult a nyilvánossághoz, mert azt szerette volna elérni, hogy a hozzá hasonló helyzetben lévők kapják meg a jogot arra, hogy méltósággal fejezhessék be az életüket. A magyar jogszabályok viszont nem teszik lehetővé az aktív eutanáziát.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága júniusban elutasította Karsai Dániel kérelmét arra hivatkozva, hogy az eutanázia érzékeny problémájának megoldása nemzeti hatáskör. Az alkotmányjogász augusztusban, az eredeti beadvány benyújtása után egy évvel küldte el fellebbezését Strasbourgba, hogy így érje el az életvégi döntésekhez való jogok kibővítését Magyarországon.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szeptember elején indoklás nélkül elutasította Karsai Dániel fellebbezését, amivel jogerősen kimondta, hogy a magyar állam nem sérti az alkotmányjogász emberi jogait azzal, hogy nem teszi számára lehetővé az aktív eutanáziát.

Karsai Dániel 1977. március 28-án született Budapesten. Középiskolai tanulmányait 1991 és 1995 között a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban folytatta, majd az ELTE jogi karára felvételizett, ahol 2001-ben végzett. Karrierjét az Alkotmánybíróságon kezdte, később dolgozott az Igazságügyi Minisztérium Közjogi Kodifikációs Főosztályán is, majd a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságon kapott állást, ahol négy éven keresztül dolgozott. 2009-ben tért haza, és egy nemzetközi ügyvédi iroda munkatársaként folytatta jogi pályafutását. 2011-ben önálló ügyvédi irodát alapított. Ügyvédként több mint ezer ügyfelet képviselt az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Alkotmánybíróság előtt. Betegségének első jeleit 2021 júliusában észlelte, amikor egy családi ebéd közben egyszer csak nem érezte a mutatóujját. Néhány hónappal később már a biztonsági övét sem tudta becsatolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×