eur:
385.12
usd:
354.43
bux:
68211.66
2024. május 21. kedd Konstantin

Karsai Dániel: ha engedélyezett lenne az eutanázia, most akkor sem élnék vele

Az alkotmányjogász állapota hetek óta rohamosan romlik, de nem gondol a halálra, és nem is fél tőle.

A gyógyíthatatlan betegségben (amiotrófiás laterálszklerózis, rövidítve ALS) szenvedő Karsai Dániel ugyan már csak a nyakát és az egyik lábát tudja mozgatni, de akkor sem élne az eutanázia lehetőségével, ha engedélyezett lenne Magyarországon – derül ki az alkotmányjogász Népszavának adott interjújából.

Karsai Dániel nemrég gyógyult ki tüdőgyulladásából, és két hét után ugyan elhagyhatta a kórházat, szervezete azonban mostanra annyira legyengült, hogy gyomorszondán keresztül táplálják, ugyanis már nyelni sem tud. Az alkotmányjogásznál tavaly augusztusban diagnosztizálták az ALS-t, nem sokkal később pedig közölte, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az életvégi döntések magyarországi korlátozásával kapcsolatban. Magyarországon tiltják a jogszabályok az aktív eutanáziát. Karsai Dániel ügyét novemberben kezdte tárgyalni a strasbourgi testület, ítéletet májusban hozhatnak.

Az ügyvédi tevékenységgel április elején felhagyó Karsai Dániel azt mondta a Népszavának, hogy jelenleg nem fáj semmije, és

ha engedélyezett lenne az eutanázia, akkor sem élne vele.

Bevallotta, hogy a kórházban töltött idő alatt megfordult a fejében, hogy befejezi az életét, mert több napon át nagyon erős izomgörcsei voltak.

A már huszonnégy órás segítségre szoruló Karsai Dániel korábban többször is elmondta, hogy az eutanázia engedélyezése csak egy lehetőség lenne neki és sok más gyógyíthatatlan beteg számára, hogy maguk dönthessenek életük végéről. Az alkotmányjogász arról is beszélt az interjúban, hogy nem fél a haláltól, csak azt szeretné, hogy minél több időt tölthessen a barátaival és a szeretteivel. Mint fogalmazott, ha lenne lehetősége visszamenni az időben addig, amikor már tudta, hogy gyógyíthatatlan beteg, és még fizikailag képes lett volna önkezével véget vetni az életének, akkor sem tenne ilyet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×