eur:
396.21
usd:
370.85
bux:
71093.17
2024. június 26. szerda János, Pál

Sulyok Tamás válaszolt Karsai Dániel megkeresésére

Az alkotmányjogász nagyra értékeli, hogy az államfő érdemi választ adott, bár nem ért egyet az elnök álláspontjával.

Nem tesz eleget Sulyok Tamás államfő Karsai Dániel kérésének, hogy előzetes nyilatkozatban ígérjen kegyelmet azoknak, akik segítenek az életvégi döntések végrehajtásában – derül ki az ALS-szel diagnosztizált halálos beteg alkotmányjogász Facebook-posztjából.

A köztársasági elnök – pénteki írásos válaszában – úgy fogalmazott: a lépés elvonná az Országgyűlés jogalkotói és a bíróságok ítélkező hatáskörét. A kegyelmi jogkör ilyen gyakorlása továbbá ellentétben lenne ezen hatáskör különleges, utólagos és egyedi jellegével. Hozzátette azt is, egy ilyen nyilatkozat arra bátoríthat embereket, hogy elkövessék az öngyilkosságban való közreműködés bűncselekményét – olvasható Karsai Dániel bejegyzésében.

„A fentiekre tekintettel minden szimpátiája ellenére ügyvéd úr kéréseit a köztársasági elnök nem tudja teljesíteni. Csak azt tudjuk megerősíteni, amit az önnel való személyes találkozón is kifejezésére juttatott, jelesül, hogy elnök úr – úgy is, mint egykori kollégája – kiáll ön mellett, küzdelmét együttérzéssel nyomon követi, pályafutását és tenni akarását tiszteli és elismeri” – áll a Sándor-palota Karsai Dánielnek küldött levelében.

Az alkotmányjogász – posztjában – megjegyezte, hogy már azt is nagyra értékeli, hogy egy állami vezető érdemi választ adott. „Az elnök úr álláspontjával nem értek egyet, de azt légből kapottnak nevezni nem lehet.”

Karsai Dániel szerint egy ilyen nyilatkozat nem vonná el a kegyelem egyedi jellegét, hiszen ettől még minden ügyet önállóan meg kéne vizsgálni. „Az, hogy az elnöki nyilatkozat esetlegesen arra biztathatna egyeseket, hogy segítsenek mások életének méltó befejezésében, nem hátrány, hanem előny. Ha esetleg így lenne, kevesebben kényszerülnének emberhez nem méltó módon befejezni életüket” – zárta bejegyzését az alkotmányjogász.

Címlapról ajánljuk
A Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában
Elemzők az Arénában

A Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×