eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – Zöldek – DK – MSZP fővárosi listavezetője beszédet mond a Jövőt adunk Budapestnek! című választási programismertetőjén a Trafó Kortárs Művészetek Házában 2024. május 25-én.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Karácsony Gergely: Nincs még kész a fővárosi árvízvédelem

Budapest jól vizsgázott az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a főpolgármester Budapesten, az árvízvédelmi készültségről a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.

Túl vagyunk a Duna tetőzésén Budapesten, most már alacsonyabb a vízszint, mint amilyen reggel volt - közölte Karácsony Gergely. "Túl vagyunk a nehezén, de nem vagyunk még a végén, rengeteg feladatunk lesz még" - fűzte hozzá.

Azt mondta, hogy jól vizsgáztak az elmúlt években elkészült árvízvédelmi beruházások: a legutóbbi, 2013-as nagy árvízkor az Aranyhegyi-patak az egyik legkritikusabb pontja volt az árvízi védelemnek, most már az elkészült védmű biztonságot nyújt a Pók utca környékének, és ugyanez igaz az újpesti oldalon is.

Ugyanakkor - mutatott rá - még nincs teljesen kész a fővárosi árvízvédelem.

A fővárosi önkormányzat európai uniós forrásból mind a Római-parton, mind pedig az újpesti oldalon szeretné folytatni az árvízvédelmi beruházásokat - közölte a főpolgármester.

Szavai szerint jól vizsgázott a Fővárosi Csatornázási Művek, a BKV, a Fővárosi Vízművek, a főváros és az állami szervek közötti együttműködés, valamint a budapestiek is.

Kifejtette, elképesztő gyorsasággal, rengeteg munkaórával és odafigyeléssel sikerült homokzsákokkal megvédeni a Margit-szigetet, és sikerült megerősíteni a Római-parton a Királyok útja és a Nánási út vonalán lévő védművet.

A budapestiek ivóvízellátása nincs veszélyben, és a fővárosi közösségi közlekedés túlnyomó többsége, talán 99 százaléka továbbra is elérhető - mondta Karácsony Gergely.

Kitért arra, hogy "jól vizsgázott a főváros és az állami szervek közötti együttműködés is". Ilyenkor, árvíz idején úgy látszik, hogy sikerült félretenni politikai vitákat - jegyezte meg a főpolgármester, emlékeztetve arra, hogy Budapesten az árvízi védekezés önkormányzati feladat. Ezután köszöntet mondott a katasztrófavédelemnek, a rendőrségnek és az állami szervnek az együttműködésért.

Közölte: mindent megtesznek azért, hogy a fővárosiak életét befolyásoló korlátozásokat a lehető leghamarabb meg tudják majd szüntetni.

Ugyanakkor a biztonság az első, tehát csak akkor adják vissza például a Batthyány téri metrómegállót, valamint az érintett villamosvonalakat a közlekedőknek, illetve a rakpartot az autósoknak, amikor azokat már teljes biztonságban lehet használni - mondta. Ennek nemcsak az árvíz levonulása a feltétele, hanem az azt követő utómunkálatok - például a takarítás - elvégzése - jelezte.

Karácsony Gergely megköszönte a budapestiek türelmét, és köszönetet mondott a fővárosi cégek munkatársainak, az önkénteseknek, az állami szervek munkatársainak. Csörnyei Géza, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója arról számolt be, hogy a főváros és az agglomeráció valamennyi fogyasztójánál az ivóvíz "tökéletesen egészséges és biztonságos".

Az árvíz miatt nagyjából 300 kút van leállítva.

A város vízigénye mintegy 20 ezer köbméter, és most mintegy 39 ezer köbméternyi kapacitással rendelkeznek - tájékoztatott.

Csörnyei Géza elmondta, jelenleg fokozott fertőtlenítési eljárásokkal dolgoznak, és ez a víz ízén is érezhető. Ilyenkor érdemes kitölteni a vizet egy kancsóba, néhány percig pihentetni, és utána a megszokott íze lesz - hívta fel a figyelmet.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója arról beszélt, hogy a BKV dolgozóinak 10 ezer homokzsákot helyeztek ki a védekezés során.

A legveszélyesebb pont a Batthyány tér volt, és várhatóan a jövő hét elején vissza tudják adni az itteni metróállomást az utazóknak - közölte.

Gerőfi-Gerhardt András, a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: a főváros területén a csatornázási művek az árvízi védekezés műszaki végrehajtója. Amikor az előrejelzések azt mutatták, hogy árhullám közelít, azonnal megkezdték a felkészülést, a munkaszervezést és nagyon rövid úton a végrehajtást - tette hozzá.

Közölte, mintegy ötszáz kollégája dolgozott folyamatosan az árvíz elleni védekezésben, és 200-250 külsős vállalkozó segítette a munkájukat az irányításuk alatt. Még most sem pihenhetnek, mert még több napig munkájuk lesz: ébernek kell lenniük az apadás napjaiban is, majd pedig amikor végleg levonul az árhullám, akkor gondoskodniuk kell a kihelyezett anyagok elbontásáról - mondta Gerőfi-Gerhardt András.

Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta: a fővárosi önkormányzat az elkövetkező években két nagyon fontos árvízvédelmi beruházást szeretne megvalósítani: az egyiket Újpesten, ott, ahol most is meg kellett erősíteni a védműveket, a másikat pedig a Római-parton, a Királyok útja-Nánási út vonalán. Ez utóbbi nyomvonal kapcsán úgy fogalmazott:

"a Római-parton nem a Duna tört be az emberek lakóhelyére, hanem az emberek törtek be a Duna árvízi területére".

A főpolgármester közölte azt is, a kérdés előkerült szombaton az operatív törzs ülésén is, ahol jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek és Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy elkötelezettek a beruházás megvalósításában.

Elmondta azt is, ha a rakpartok hozzáférhetővé válnak, akkor várhatóan néhány nap alatt le tudják azokat takarítani. A hét második felében, a hét végére valószínűleg ismét át tudják majd adni a forgalomnak őket - közölte Karácsony Gergely.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×