eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Szőke Péter

Egy deci vízből több ezer szúnyogot szabadíthatunk magunkra

Az elmúlt hetek esős időjárása, illetve az elárasztott parti területekről visszahúzódó folyók ideális körülményeket biztosítottak a csípőszúnyogok szaporodásához – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A katasztrófavédelem központi szúnyoggyérítési programja már tizedik hete tart. Ezen a héten 13 vármegye 230 településén összesen 60 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés. A Duna teljes szakaszán biológiai árvagyérítés lesz, a kifejlett szúnyogok ellen pedig a Szigetközben, a Csepel-szigeten és környékén, a Dráva-menti településeken, Békés, Csongrád-Csanád és Zala vármegyében lépnek fel a szakemberek. Emellett Miskolcon és Debrecenben is lesz szúnyoggyérítés, ahol a múlt heti szeles, viharos időjárás miatt nem lehetett elvégezni a gyérítést.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban kifejtette, hogy biológiai és kémiai módszerrel is gyérítik a szúnyogokat. Az előbbit általában lakott területektől távolabb alkalmazzák, háti permetezőből, autóról vagy repülőről permetezik. A lényege, hogy a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe juttatnak egy fehérjét tartalmazó készítményt, amely kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el.

"Ez a biológiai módszer a kifejlett szúnyogok ellen már nem alkalmazható, ellenük a kémiai, az irtószeres védekezés a hatásos" – mondta a szóvivő. Az irtószert platós járműre szerelt permetező berendezésekkel juttatják ki a szakemberek késő este, illetve éjszaka a települések lakott területein. Azt is elmondta, hogy az irtószer ugyanabba a hatóanyagcsaládba tartozik, mint a legtöbb otthoni rovarirtó készítmény. Egészen minimális mennyiségben juttatják ki, egy négyzetméterre egy grammnak a tízezred része jut, ezért csak olyan érzékeny rovarokra veszélyes, mint a szúnyogok, a muslincák vagy a repülő levéltetvek. Ilyen mennyiségben emberekre, háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelent, ráadásul az éjszaka kijuttatott irtószer a nappal aktív rovarokat nem érinti, mert az anyag a szabadban egy-két óra alatt le is bomlik.

Annak, aki szúnyoginvázióra panaszkodik, Mukics Dániel azt javasolja, hogy az önkormányzatnak jelezze, mert a katasztrófavédelem mellett az önkormányzatok végezhetnek szúnyoggyérítést. De emellett azt tanácsolja, hogy a saját lakókörnyezetünkben nézzünk szét, mert nagyon sok embert is támadó szúnyogfajnak egészen apró az élettere, néhány száz méter, tehát ha sok a szúnyog, akkor nagyon könnyen megeshet, hogy valahol a telek környékén fejlődtek ki. ú

"Elég egy deciliter víz egy gumiabroncsban a kertünk végében, hogy hetente több ezer szúnyoggal árasszuk el a lakókörnyezetünket. Éppen ezért számoljuk fel a kertünkben az ilyen pangó kis vizeket, és akkor sokkal kevesebb szúnyoggal találkozunk és hozzájárultunk a központi szúnyoggyérítés sikeréhez" – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Az elmúlt hét évtizedek óta nem látott felfordulással telt az amerikai politikában: miközben a demokraták az elnöki hivatalt elfoglaló párttársuk újraindulását igyekeztek megpuccsolni, mindent a feje tetejére állított a Donald Trump ellen szombaton megkísérelt merénylet híre. A hetek óta tartó nyomásgyakorlás a sajtóértesülések szerint az eddigi legközelebb járhat céljához, hiszen Joe Biden immáron Kamala Harris esélyeiről kérdezte tanácsadóit, és fontolgatja, hogy visszalépjen a párt 2024-es elnökjelöltségétől. Attól, amit 2020-as ellenfele épp csütörtökön fogadott el a republikánusok jelölőgyűlésén. De mit mondanak a számok, valóban ennyire tarthatatlan Biden helyzete a közvélemény-kutatások fényében? És kik indulhatnak a demokraták részéről a legnagyobb eséllyel? A nyilvános és kiszivárgott adatokat is szemügyre vettük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×