eur:
396.54
usd:
370.24
bux:
71387.97
2024. június 27. csütörtök László
Nyitókép: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Szőke Péter

Egy deci vízből több ezer szúnyogot szabadíthatunk magunkra

Az elmúlt hetek esős időjárása, illetve az elárasztott parti területekről visszahúzódó folyók ideális körülményeket biztosítottak a csípőszúnyogok szaporodásához – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A katasztrófavédelem központi szúnyoggyérítési programja már tizedik hete tart. Ezen a héten 13 vármegye 230 településén összesen 60 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés. A Duna teljes szakaszán biológiai árvagyérítés lesz, a kifejlett szúnyogok ellen pedig a Szigetközben, a Csepel-szigeten és környékén, a Dráva-menti településeken, Békés, Csongrád-Csanád és Zala vármegyében lépnek fel a szakemberek. Emellett Miskolcon és Debrecenben is lesz szúnyoggyérítés, ahol a múlt heti szeles, viharos időjárás miatt nem lehetett elvégezni a gyérítést.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban kifejtette, hogy biológiai és kémiai módszerrel is gyérítik a szúnyogokat. Az előbbit általában lakott területektől távolabb alkalmazzák, háti permetezőből, autóról vagy repülőről permetezik. A lényege, hogy a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe juttatnak egy fehérjét tartalmazó készítményt, amely kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el.

"Ez a biológiai módszer a kifejlett szúnyogok ellen már nem alkalmazható, ellenük a kémiai, az irtószeres védekezés a hatásos" – mondta a szóvivő. Az irtószert platós járműre szerelt permetező berendezésekkel juttatják ki a szakemberek késő este, illetve éjszaka a települések lakott területein. Azt is elmondta, hogy az irtószer ugyanabba a hatóanyagcsaládba tartozik, mint a legtöbb otthoni rovarirtó készítmény. Egészen minimális mennyiségben juttatják ki, egy négyzetméterre egy grammnak a tízezred része jut, ezért csak olyan érzékeny rovarokra veszélyes, mint a szúnyogok, a muslincák vagy a repülő levéltetvek. Ilyen mennyiségben emberekre, háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelent, ráadásul az éjszaka kijuttatott irtószer a nappal aktív rovarokat nem érinti, mert az anyag a szabadban egy-két óra alatt le is bomlik.

Annak, aki szúnyoginvázióra panaszkodik, Mukics Dániel azt javasolja, hogy az önkormányzatnak jelezze, mert a katasztrófavédelem mellett az önkormányzatok végezhetnek szúnyoggyérítést. De emellett azt tanácsolja, hogy a saját lakókörnyezetünkben nézzünk szét, mert nagyon sok embert is támadó szúnyogfajnak egészen apró az élettere, néhány száz méter, tehát ha sok a szúnyog, akkor nagyon könnyen megeshet, hogy valahol a telek környékén fejlődtek ki. ú

"Elég egy deciliter víz egy gumiabroncsban a kertünk végében, hogy hetente több ezer szúnyoggal árasszuk el a lakókörnyezetünket. Éppen ezért számoljuk fel a kertünkben az ilyen pangó kis vizeket, és akkor sokkal kevesebb szúnyoggal találkozunk és hozzájárultunk a központi szúnyoggyérítés sikeréhez" – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
Jön a nagy átállás az MVM-nél: mégis lehet online diktálni a villanyóra állását

Jön a nagy átállás az MVM-nél: mégis lehet online diktálni a villanyóra állását

Egy soron kívüli fejlesztés miatt a korábbi tájékoztatással ellentétben mégis lehet online diktálni a villanyóra állást az egyetemes szolgáltatásban amellett is, hogy a számlázási rendszer előreláthatóan két hétig leáll az MVM és az E.ON közötti nagy informatikai átállás miatt – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az MVM. Ebben számos fontos részletet megosztottak a küszöbön álló átállás kapcsán, így például sietniük kell az előrefizetős mérőórásoknak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×