eur:
390.48
usd:
358.25
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Unsplash.com

Budapest már csak az év végéig szedhet útdíjat a teherautók után

A Kúria június 20-i határozatával megsemmisítette a Budapest önkormányzata által bevezetett, a teherautók behajtására vonatkozó szabályozás egy részét.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa más jogszabályokba ütközőnek ítélte, ezért megsemmisítette a Fővárosi Önkormányzat teherforgalom szabályozásáról szóló rendeletét - írja az Index. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében az önkormányzati rendeletet 2024. december 31-i hatállyal semmisítik meg.

A teherkocsik behajtási díját is tartalmazó rendeletet 2011-ben hozta az önkormányzat, majd 2023-ban a budapesti kormányhivatal azzal az indokkal támadta meg, hogy a fővárosnak nincs joga behajtási díj kivetésére. 2024-ben aztán a fővárosi kormányhivatal törvényességi felhívást intézett a fővároshoz, azt kérve, hogy utasítsák vissza a rendeletet.

Ezt követően a Fővárosi Közgyűlés arra kérte a kormányt, törvényben rögzítse a települések díjmegállapítási jogát.

A kormányhivatal közölte, a budapesti teherforgalmat ugyan lehet önkormányzati rendeletekkel szabályozni, korlátozni vagy tiltani, viszont útdíjat nem szedhet, nemrég pedig a Kúria is megállapította ugyanezt. A kérdésben az októberben megalakuló új közgyűlésnek kell új rendeletet alkotnia.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt nyilatkozta, hogy "a budapesti teherforgalmi behajtási hozzájárulási díj megszüntetése a városlakók életminőségére és általában a fővárosi környezetre kirívóan negatív hatással lenne, ezt főpolgármesterként elfogadhatatlannak tartom".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Az ukrajnai háborúban nem lehet biztosan tudni, hogy a felek mekkora veszteségeket szenvednek el a harctéren, a számokat csak tippelni lehet. A ritka kivételek egyike, hogy valamelyik harcoló fél adatokat oszt meg erről. Most az ukránok kivételt tettek egy településért vívott csatával kapcsolatban – írja az Ukrajinszka Pravda. Kiadta napi jelentését az amerikai Institute for the Study of War (ISW) az ukrajnai háborúról, amelyben ezúttal – mások mellett – Dmitrij Medvegyev kijelentéséről és az orosz sajtóról írnak. Cikkünk folyamatosan frissül a az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×