eur:
396.55
usd:
370.38
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
Nyitókép: Unsplash.com

Budapest már csak az év végéig szedhet útdíjat a teherautók után

A Kúria június 20-i határozatával megsemmisítette a Budapest önkormányzata által bevezetett, a teherautók behajtására vonatkozó szabályozás egy részét.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa más jogszabályokba ütközőnek ítélte, ezért megsemmisítette a Fővárosi Önkormányzat teherforgalom szabályozásáról szóló rendeletét - írja az Index. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében az önkormányzati rendeletet 2024. december 31-i hatállyal semmisítik meg.

A teherkocsik behajtási díját is tartalmazó rendeletet 2011-ben hozta az önkormányzat, majd 2023-ban a budapesti kormányhivatal azzal az indokkal támadta meg, hogy a fővárosnak nincs joga behajtási díj kivetésére. 2024-ben aztán a fővárosi kormányhivatal törvényességi felhívást intézett a fővároshoz, azt kérve, hogy utasítsák vissza a rendeletet.

Ezt követően a Fővárosi Közgyűlés arra kérte a kormányt, törvényben rögzítse a települések díjmegállapítási jogát.

A kormányhivatal közölte, a budapesti teherforgalmat ugyan lehet önkormányzati rendeletekkel szabályozni, korlátozni vagy tiltani, viszont útdíjat nem szedhet, nemrég pedig a Kúria is megállapította ugyanezt. A kérdésben az októberben megalakuló új közgyűlésnek kell új rendeletet alkotnia.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt nyilatkozta, hogy "a budapesti teherforgalmi behajtási hozzájárulási díj megszüntetése a városlakók életminőségére és általában a fővárosi környezetre kirívóan negatív hatással lenne, ezt főpolgármesterként elfogadhatatlannak tartom".

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×