eur:
396.94
usd:
371.33
bux:
71013.43
2024. június 27. csütörtök László
Légicsapás, légitámadás,
Nyitókép: Anton Petrus / Getty Images

Kis-Benedek József: az ukrán légitámadás nem készteti meghátrálásra Putyint

Sajtóhírek szerint egy ukrán harci repülőgép először lőtt ki olyan rakétát, amely oroszországi célpontot talált el, Belgorod térségében. Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára szerint az orosz területek elleni támadások miatt az oroszok fokozhatják akár az ukrán lakosság elleni akciókat is.

A harci repülőgép rakétája Belgorod térségében egy orosz parancsnoki pontot vett célba. Ez az első alkalom, hogy az ukránok légi indítású fegyverrel támadtak Oroszország területén, korábban ugyanis csak drónokat vagy a tüzérséget vettettek be.

Kis-Benedek József az InfoRádióban azt mondta, egy ilyen akcióhoz előzetes felderítési adatokra van szükség, amit feltehetően az ukrán haderő a nyugati szövetségesektől kap meg.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi segélyprogram keretében folyamatosan érkeznek a hadi eszközök Ukrajnába, ezek között vannak olyan rakéták, amelyekkel meg lehet semmisíteni az ellenséges repülőgépeket. Kiemelte, hogy a harci tevékenységek célpontjai mindkét oldalon áttevődtek a mélységi területekre.

"Nemsokára érkeznek az F-16-os repülőgépek. Nem tudom, hogy azokat Ukrajna területéről indítják-e, vagy valamelyik nyugati ország területéről, de ez egy sokkal bonyolultabb feladat lesz. Ennek egy kis előjátéka most az ukránok részéről az, hogy megmutatták: ők is tudnak Oroszország területén megsemmisíteni repülőgépet"- fejtette ki Kis-Benedek József.

Úgy véli, hogy az ukrán támadás nem készteti meghátrálásra Putyint, annak nagyobb a valószínűsége, hogy fokozni fogja az az orosz válaszcsapásokat.

"A lakosság ellen fognak támadásokat végrehajtani Ukrajna teljes területén. Azzal kell számolni, hogy bármilyen területet Ukrajnában el tudnak érni az oroszok. Erre megvan a képességük, Odesszában is meglehetősen sok célt támadtak, márpedig ez elég messze van a frontvonaltól" – emelte ki a szakértő.

Hozzátette, hogy a nyugati nagyhatalmak továbbra is folyamatosan szállítják Ukrajnának a légvédelmi eszközöket, drónokat, rakétákat és érkeznek rövidesen az F-16-os vadászgépek is. Ezeket nem csak az Egyesült Államokból kapja majd Kijev, több NATO tagállam is felajánlotta, hogy küld belőlük.

Egy másik ukrán akcióban a frontvonaltól négyszáz kilométerre ukrán források szerint egy orosz légibázison kilőttek egy ultramodern orosz harci repülőt. Ha igaz a hír, akkor ez az első eset, hogy az ukránok meg tudtak semmisíteni egy Szu-57-es lopakodó harci repülőt. A szakértő úgy véli, Oroszországnak komoly veszteséget jelent a magas harcértékű hadászati repülőgép elvesztése, ráadásul a támadás orosz területen történt, ezért feltehetően reagálni fog erre is az orosz fél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott
táblázat

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×