eur:
396.57
usd:
369.88
bux:
70318.28
2024. június 20. csütörtök Rafael
A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői a margitszigeti nagyréten 2024. június 1-jén.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Európa legnagyobb békefenntartó erejének nevezte a Fidesz-KDNP-szövetséget a Békemeneten mondott beszédében a kormányfő - a nap hírei

Újabb dunai árhullám érkezik, Budapesten a jövő hét végén várható a tetőzés, valószínűleg elsőfok alatt. Továbbra is a Hamász teljes megsemmisítéséhez köti a tartós tűzszünetet az izraeli kormányfő

Magyarország csak akkor maradhat ki a háborúból, ha a kormánypártoké lesz Európa legnagyobb választási győzelme - jelentette ki a miniszterelnök a Békemenet résztvevői előtt a Margit-szigeten. A kormánypártok támogatóit Európa békehadtestének, Európa legnagyobb békefenntartó erejének nevezte. A Fidesz elnöke közölte, hogy az igazi kampány a jövő héten kezdődik, több millió ajtón kopogtatnak, felállítják a mozgósítás világrekordját. Hozzátette: ezt a békét nem lehet fegyverekkel kivívni, ennek a háborúnak nincs megoldása a harcmezőn. Ismét háborúpártisággal vádolta az ellenzéket, amely szerinte ezzel a saját szavazóit is elárulja.

A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője szerint jelenleg Orbán Viktor az egyetlen háborúpárti politikus Európában. Dobrev Klára a kormányfő Békemeneten tartott beszédére reagálva azt írta: Orbán Viktor a magyarok pénzéből finanszírozza Vlagyimir Putyin ukrajnai háborúját. A Tisza párt listáját vezető Magyar Péter úgy vélte: az emberek azt várják el, hogy a közéletet a béke és egymás tisztelete irányítsa. Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője szerint a beszédben Oroszország győzelme és Ukrajna veresége mellett foglalt állást. Ungár Péter, az LMP társelnöke úgy reagált: Orbán Viktor állításával szemben a harmadik világháborúról nem az Európai Parlamentben döntenek majd.

Nem változtatott Magyarország hitelminősítésén és annak stabil kilátásán a Moody's. A hitelminősítő azt hangsúlyozza, hogy Magyarország besorolása akkor javulhat, ha az Európai Unióval való viszonyban lényeges javulás következik be. Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán úgy vélte: az elemzésben pozitívan értékelik, hogy a kormány csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot. Emellett elismerően írnak a magyar gazdaság szerkezetéről és erőteljes növekedési kilátásairól.

Leminősítette mindhárom balti köztársaságot a Standard&Poors, elsősorban arra hivatkozva, hogy a geopolitikai kockázatok megterhelik a három uniós gazdaság növekedési kilátásait. A nemzetközi hitelminősítő közölte ugyanakkor: nem számít arra, hogy az orosz-ukrán háború átterjedne NATO-országok, köztük a balti köztársaságok területére.

Újabb dunai árhullám érkezik, a vízügyes szakemberek 24 órában figyelik a folyamatosan változó előrejelzéseket, megkezdődött a felkészülés. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a pénteken előrejelzettnél jóval több csapadék hullott a Duna vízgyűjtő területén. 48 órán belül eldől, hogy szükség lesz-e a vízügyes szakemberek átcsoportosítására a Dunához. Jelen állás szerint a Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcson II. fok felett, akár III. fokot megközelítően tetőzik a folyó a jövő hét második felében, Budapesten a jövő hét végén várható a tetőzés, valószínűleg I. fok alatt, de azt megközelítő vízállással.

Németország déli részén jelentős fennakadásokat okoznak a heves viharok. Több lakost helikopterrel kellett biztonságos helyre menekíteni. A viharok több helyen árvizet okoztak, emiatt például szüneteltetni kell a vasúti közlekedést München és az ausztriai Bergenz, illetve a svájci Zürich között. Az árvíz miatt több körzetben rendkívüli állapotot hirdettek ki. A veszély nem múlt el, mert tovább esik az eső, és várható még vasárnap is.

Továbbra is a Hamász teljes megsemmisítéséhez köti a tartós tűzszünetet az izraeli kormányfő. Benjámin Netanjahu közleményében kiemelte, hogy a háború lezárásának további két feltétele a túsznak elrabolt izraeliek szabadon engedése, valamint annak biztosítása, hogy Gáza többé nem jelent biztonsági kockázatot. Joe Biden amerikai elnök előző nap azt mondta, hogy Izrael új, átfogó, három fázisból álló tűzszüneti megállapodástervezetet nyújtott be.

Palesztinpárti tüntetők betörtek a New York-i Brooklyn Múzeumba, de a rendőrség megakadályozta őket abban, hogy az aulánál tovább jussanak. Összesen 34 ember került őrizetbe az engedély nélküli tiltakozás résztvevői közül. Az Izrael-ellenes aktivisták az épület előtt megrongáltak többet a szabadban kiállított tárgyak közül, és sátrakat állítottak föl az aulában.

Nagyszabású hackertámadás érte a német jobbközép Kereszténydemokrata Uniót, a CDU-t a berlini belügyminisztérium tájékoztatása szerint. A tárca nem közölt részleteket. A támadás körülményeit a német belbiztonsági szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálja. A német Szociáldemokrata Párt, az SPD tavaly vált kibertámadás célpontjává, amikor e-mail-fiókjait törték fel. A kormány akkor egy orosz katonai hírszerző egységet tett felelőssé a műveletért.

Címlapról ajánljuk
Kitoloncolás: Németország Üzbegisztán-terve beelőzheti a britek Ruanda-tervét

Kitoloncolás: Németország Üzbegisztán-terve beelőzheti a britek Ruanda-tervét

Üzbegisztánnal tárgyal Németország arról, hogy a bűncselekményt elkövető afgánokat az ázsiai országon keresztül toloncolhassák haza. Dánia és az Egyesült Királyság Ruandával, Olaszország pedig Albániával állapodott meg az illegális bevándorlók kitelepítéséről. A Migrációkutató Intézet kutatási vezetőjét, Sayfo Omart kérdeztük a megoldásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
Új iparág megszületését lengette be Nagy Márton

Új iparág megszületését lengette be Nagy Márton

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fogadta a legnagyobb akkumulátoripari cégek közé tartozó SK ON Hungary és CATL Debrecen képviselőt. Az egyeztetések keretében Cho Daehee-vel, az SK ON Hungary ügyvezető igazgatójával és Jason Chen-nel, a CATL európai működésért felelős ügyvezető igazgatójával tárgyalt. A megbeszélés során a felek áttekintették az elektromos járműiparhoz kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi helyzetét, különös tekintettel annak európai helyzetére, továbbá az ágazat előtt álló kihívásokat és a zöld átállásban rejlő lehetőségeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×