eur:
395.19
usd:
368.38
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Facebook/UNHCR Magyarország

Állásbörzét rendeztek Magyarországon élő menekülteknek

Mintegy kétszázötven menekült vett részt az eseményen, melynek legfőbb célja az volt, hogy segítsék az érintetteket abban, hogy megálljanak a saját lábukon és tájékozódhassanak a magyarországi munkavállalói jogokról, munkaerőpiaci viszonyokról – mondta az InfoRádióban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője.

Magyarországon élő menekülteknek tartott állásbörzét Budapesten az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). A kezdeményezés célja az volt, hogy segítsék az érintettek gazdasági és társadalmi beilleszkedését, mégpedig úgy, hogy minden támogatást megkapjanak a magyarországi munkaerőpiacra való belépésükhöz, és ahhoz, hogy biztonságos, megfelelő munkahelyet találjanak maguknak. Az eseményen állami és önkormányzati intézmények, illetve civil szervezetek mellett az üzleti szektorból számos vállalat is részt vett mint potenciális munkaadó.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője az InfoRádióban elmondta: az állásbörzét Ukrajnából és más országokból érkezett, legálisan Magyarországon tartózkodó menekülteknek rendezték meg. Simon Ernő szerint sikeres volt az esemény, amelyre

körülbelül 250 menekült látogatott el.

Mint mondta, szervezetük fontosnak tartja, hogy támogassák az érintetteteket abban, hogy saját jövedelmük legyen, „megálljanak a saját lábukon” és képesek legyenek eltartani a családjukat. Kiemelte, hogy számos nemzetközi cég mellett magyar társaságok, vállalkozások is képviseltették magukat a börzén.

A Magyarországra érkező menekültek végzettségével, alapképességeivel kapcsolatban úgy fogalmazott a szóvivő, hogy az ukránok tekintetében „egészen ígéretes a kép”. Az UNHCR-nek a hazánkban élő ukrajnai menekültek körében végzett és 2023 decemberében publikált felmérése szerint a több száz válaszadó közül

41 százaléknak volt master’s vagy bachelor’s szintű felsőfokú végzettsége, illetve 45 százalék rendelkezett középfokú vagy szakmunkás végzettséggel.

Simon Ernő hozzátette: a külföldiek általában sokkal nehezebben találnak megfelelő állást hazánkban, mint a magyarok. Azoknak viszont nyilván könnyebb a helyzetük, akik beszélnek magyarul.

Az UNHCR által szervezett budapesti állásbörzén a legtöbb cég olyan álláslehetőséget ajánlott az érintetteknek, amely nem feltétlenül igényel felsőfokú képesítést, de a szóvivő tájékoztatása szerint sokan érdeklődtek informatikai állások után is. A menekülteknek nemcsak munkahelyeket kínáltak, hanem az illetékesektől tájékozódhattak a magyarországi munkavállalói jogokról és munkaerőpiaci viszonyokról is, illetve felvilágosították őket arról is, milyen jogi és egyéb feltételekkel indíthatnak el saját vállalkozást hazánkban.

Az állásbörzére az ukrán menekülteken kívül érkeztek még afgánok, pakisztániak, örmények, irakiak, irániak, kenyaiak, jordániaiak, venezuelaiak és kazahok is.

„Nagyon sokszínű közönség jött össze, és bízunk benne, hogy a segítségünkkel közülük minél többen minél hamarabb munkát találnak majd” – mondta a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×