eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Továbbra is súlyos a tegnap meglőtt szlovák miniszterelnök állapota - a nap hírei

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia Plusz Programban. Atomhatalmi biztonsági övezetek kialakítását szorgalmazza a katonai szövetségek között Oroszország és Kína

Továbbra is súlyos a tegnap meglőtt szlovák miniszterelnök állapota – közölte a szlovák a Biztonsági Tanács ülése után a védelmi miniszter. Robert Kaliňák azt mondta, hogy az orvosok stabilizálták Robert Fico állapotát, de még nincs túl az életveszélyen. A tárcavezető szavai szerint a támadó előre kitervelte tettét, és már egy korábbi kihelyezett kormányülés helyszínén szervezett tüntetésen is részt vett. A belügyminiszter arról beszélt, hogy a rendőrség a merénylet egyetlen verzióját vizsgálja, miszerint politikai indíttatású bűncselekményről van szó.

A miniszterelnök szerint a Robert Ficot ért támadással Magyarország a legfontosabb hónapokban egyedül maradt a békéért folytatott küzdelemben. Orbán Viktor kampánykörútjának kecskeméti állomásán arról beszélt, hogy a szlovákiai választást követő kormányváltással Szlovákia elindult a békepártisághoz vezető úton, ami nagy segítség volt Magyarország számára, amelynek most kétszeres erővel, egymagának kell harcolnia.

Jogi eszközökkel szabna gátat a gyűlöletkeltő, életellenes internetes megnyilvánulásoknak a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté az Inforádió Aréna című műsorában úgy értékelte, hogy a virtuális térben polgárháború zajlik, és szerinte ennek lett áldozata a szlovák miniszterelnök is.

Négy pillérből álló villamos közlekedés fejlesztési stratégiát ismertetett a főpolgármester. Karácsony Gergely elmondta: bővíteni kell a hálózatot, főként a pesti oldalon, akadálymentesíteni kell a megállókat, alacsonypadlós villamosok kellenek, valamint még több vonalon még több új villamosnak kell közlekednie.

A MÁV-applikáción keresztül azonnali megoldást biztosítanak a BKK-dolgozóknak, hogy ők is kapjanak virtuális bérletet – mondta a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra úgy értesült, hogy a főváros közlekedési cége még legalább 7 hónapig nem tudja biztosítani a saját alkalmazottainak a vállalati országbérletet, vagyis a MÁV-VOLÁN-járatokon azingyenes utazás lehetőségét.

Újranyitná a devizahitel-károsultak ügyét a Jobbik. Z. Kárpát Dániel alelnök arról beszélt, hogy átültetnék a magyar jogba az Európai Bíróság e téren hozott, az ügyfelek számára kedvező releváns döntéseit. Hozzátette: Róna Péter közgazdász áll európai parlamenti listájuk élén, ami azt jelzi, hogy a devizahitel-ügy a szemükben nem lezárt történet.

Továbbra is Mészáros Lőrinc vezeti a 100 leggazdagabb magyart összesítő listát. Az üzletember vagyonát az előző évi másfélszeresére, 990 milliárd forintra becsülték. A Forbes ma megjelent kiadványa szerint a második helyen az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor áll 700 milliárddal, a harmadikon az MPF Holding többségi tulajdonosa, Felcsuti Zsolt 486 milliárddal. A leggazdagabb száz közé idén 17,2 milliárd forintos vagyonnal lehetett bekerülni.

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia Plusz Programban. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint már csaknem 12 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást. Az átlagos támogatási igény négymillió forint körül alakul. A nyertesek az elszámolható beruházási költségek kétharmadát kaphatják meg vissza nem térítendő támogatásként.

Az első negyedévben is folytatódott az önkéntes pénztárak vagyongyarapodása. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége azt közölte: a nyugdíjpénztári és egészségpénztári összesített megtakarítás 2024 első negyedévében már meghaladta a 2 ezer milliárd forintot, ami

egy év alatt több mint 440 milliárd forintos, azaz közel 28 százalékos növekedést jelent. Az összesített taglétszám 2,1 millióra emelkedett.

Első körben, május 27-től az egész évben nyitva tartó éttermek pályázhatnak a vidéki vendéglátóhelyek vissza nem térítendő támogatására. Összességében 13 milliárd forintos keret érhető majd el. A pályázatonként elnyerhető 1 millió forintos forrást az éttermek korszerű konyhatechnológiák és eszközök beszerzésére, valamint energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre használhatják fel.

Több mint 1 milliárd euróval támogat 54 védelmi ipari kezdeményezést az Európai Bizottság. A brüsszeli testület közlése szerint a kiválasztott projektek a védelmi képességek kritikus területeit érintik, köztük a kibervédelmet, a szárazföldi, légi és tengeri műveleteket, az űreszközök védelmét és a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris védelmet.

Atomhatalmi biztonsági övezetek kialakítását szorgalmazza a katonai szövetségek között Oroszország és Kína. Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök állásfoglalása szerint az atomhatalmaknak meg kell őrizniük a globális stratégiai stabilitást, tiszteletben kell tartaniuk az egyenlő és oszthatatlan biztonság elvét, illetve nem szabad egymás létfontosságú érdekeit megsérteniük. A dokumentum hangsúlyozza, hogy tartózkodni kell a katonai szövetségek bővítésétől, valamint más atomhatalmak közvetlen határán hídfőállások létesítésétől.

Kihelyezett haditanácsülést tartott az ukrán elnök Harkivban. Volodimir Zelenszkij értékelése szerint Harkiv térségében a helyzet továbbra is rendkívül súlyos, ezért az ukrán egységeket megerősítik. Az ukrán vezérkar legutóbbi helyzetjelentésében azt írta: meghiúsították hogy az oroszok mélyebbre hatoljanak be a Harkiv megye Oroszországgal határos részében lévő Vovcsanszk városba.

A Dél-afrikai Köztársaság ismét a Nemzetközi Bírósághoz fordult és a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte. Az ENSZ hágai székhelyű bíróságának meghallgatásán a dél-afrikai képviselő arról beszélt, hogy el kell kerülni a Gázai palesztinok teljes megsemmisítését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×