eur:
385.25
usd:
354.71
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Unsplash

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban Magyarországon - a nap hírei

A Fidesz valamennyi képviselőjelöltje összegyűjtötte a június 9-i választásokon az induláshoz szükséges ajánlásokat. Több mint 23 ezren vettek részt a Vivicittá futófesztiválon.

Csökkent a gázfogyasztás az április közepén véget ért hivatalos fűtési szezonban Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva az Energiaügyi Minisztérium azt írta: a szezonban 259,4 millió köbméterrel, 4,3 százalékkal maradt el a földgázfogyasztás a megelőző fűtési időszakétól. Április első két hetének nyárias napjaiban az előző év azonos időszakához képest kiugró mértékben, 70 százalékkal esett vissza a háztartások gázfogyasztása.

Sikeresen zárult a zöld energiáról szóló online konzultáció – írja közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Több mint 70 ezren töltötték ki a 13 kérdésből álló felmérést. A "Közös ügyünk a zöldenergia" elnevezésű online konzultáció célja az volt, hogy erősítse a zöldenergiáról szóló társadalmi párbeszédet. A válaszadók elmondhatták véleményüket többek között a napelemek telepítéséről, az elektromos közlekedés állami támogatásáról, a zöldenergia hazai közlekedésben betöltött szerepéről.

A Fidesz valamennyi képviselőjelöltje összegyűjtötte a június 9-i választásokon az induláshoz szükséges ajánlásokat - jelentette be a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője. Deutsch Tamás azt mondta: valamennyi önkormányzati képviselő- és polgármesterjelöltjük, vármegyei listájuk, a főpolgármester-jelöltjük, illetve az európai parlamenti listájuk megkapta a támogató ajánlásokat.

Főpolgármester-jelölti vitát sürget Vitézy Dávid. Az LMP főpolgármester-jelöltje közleményében hangsúlyozza: azért indul a választáson, hogy legyen Csepelen közpark, hogy legyen folytatása a Budai fonódó villamosnak, hogy ne vigye vidékre az új Közlekedési Múzeumot a kormány. Úgy fogalmazott: pártpolitikai csatatér helyett valódi városfejlesztésre van szükség Budapesten.

Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere elfogadta a felkérést, hogy vezesse a Magyar Kétfarkú Kutya Párt budapesti listáját. Baranyi Krisztinát a listán Kovács Gergő, az MKKP társelnöke, a 12. kerület polgármesterjelöltje, jelenlegi önkormányzati képviselő követi.

A töredékesség világában szomjazzuk a megtartó közösségeket - mondta a köztársasági elnök a jáki Szent György-templom újraszentelésén. Sulyok Tamás hozzátette: meg kell becsülni az alulról jövő szerveződéseket, az együtt gondolkodásra és cselekvésre ösztönző kezdeményezéseket. A jáki Szent György-templom helyreállítása 2018-ban kezdődött és több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg.

Részvétét nyilvánította Ománnak az árvízkatasztrófa miatt a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter levelében háláját fejezte ki az ománi hatóságoknak, hogy légi úton biztonságba helyeztek két, az árvíz csapdájába esett magyar állampolgárt. Az áradások 21 ember, köztük 12 gyerek életét követelték Ománban.

Az új, 60 milliárdos amerikai támogatással esély nyílhat a győzelemre a háborúban az ukrán elnök szerint. Volodimir Zelenszkij az NBC televíziónak adott interjúban sürgette a Kongresszus felsőházát, hogy mielőbb szavazzon a katonai segítséget tartalmazó jogszabályról, és azt hangoztatta, hogy a szükséges fegyverrendszereknek minél előbb el kell jutniuk országa katonaságához. Ukrajna katonai szükségleteit illetően kiemelte, hogy nagy hatótávolságú fegyverekre és légvédelmi eszközökre van most legnagyobb igény.

Irán megmutatta erejét Izraellel szemben függetlenül attól, hogy hány célpontot talált el - hangoztatta Irán legfőbb vallási és politikai vezetője. Ali Hamenei ajatollah köszönetet mondott a fegyveres erőknek az április 14-én végrehajtott drón- és rakétatámadásért. Úgy vélte: Irán a nemzetközi tekintélyét, illetve nemzeti büszkeségét is megőrizte a támadás után.

London célja továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásra alapuló rendezése a brit miniszterelnök szerint. Rishi Sunak telefonon beszélt II. Abdalláh jordániai királlyal, akinek megerősítette, hogy Nagy-Britannia kiáll Jordánia biztonságának megőrzése mellett. A brit miniszterelnök megerősítette a jordániai királynak azt is, hogy Nagy-Britannia a Gázai övezeten folyó harcok azonnali humanitárius szüneteltetésének elérésén dolgozik.

Holtan találtak a lengyel hegyimentők egy 34 éves férfit, akire lavina zúdult a Tátrában. A közepes nagyságú lavina a hegyimentő-szolgálat szerint szombat délután omlott le. A mentőket a lengyel férfi hozzátartozói riasztották, miután nem tért haza a túráról. A turista magánál viselte a lavinaveszély esetén használatos rádiós jeladót, amelynek köszönhetően gyorsan megtalálták, de akkor már nem élt.

Több mint 23 ezren vettek részt a hétvégén 39. alkalommal rendezett a Vivicittá futófesztiválon Budapesten, ahol 102 ország több mint 2200 futója vendégeskedett. A Budapest Sportiroda tájékoztatása szerint 12 távon összesen 23 569 indulót regisztráltak. A félmaratonon egyéniben, párosban vagy trióban teljesítették a résztvevők a viadalt. A 21 kilométeres távon mintegy 9000 amatőr és profi futó állt rajthoz, a cél a Margitszigeten volt.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×