eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Újabb lépés a hazai faültetési programban

A négy évvel ezelőtt elindított településfásítási program keretében eddig 46 ezer fát ültetettek hazánkban. Az Agrárminisztérium államtitkárának tájékoztatása szerint az a cél, hogy még több zöld terület legyen az országban. Feldman Zsolt közölte: az elmúlt száz évben megduplázódott a hazai erdők aránya.

A kormány számára a fa és az erdő központi kérdés, ezért huszonhét százalékra növelné a fás területek arányát Magyarországon. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára közölte: céljuk, hogy minél több zöld és élhetőbb környezetet teremtsenek az emberek számára, amivel jelentős mértékben kiveszik a részüket a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Feldman Zsolt a minisztérium ózdi faültetési eseményén kiemelte, hogy a 2020-ban elindult településfásítási programban a kormány eddig 46 ezer fát ültetett el, és bár fontos a kormányzati támogatás, a kezdeményezés mit sem ér, ha nincsenek támogató önkormányzatok, civilek és olyan közösségek, amelyek „a vállukon viszik” az ügyet.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a trianoni békeszerződés miatt Magyarország elvesztette erdeinek döntő többségét, azonban

az elmúlt száz évben sikerült megduplázni a hazai erdők arányát.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: az Ózd legyen Magyarország tüdeje program szervezői önerőből és saját kezdeményezésből képesek voltak egy olyan civil összefogást létrehozni, amely évtizedes tapasztalattal, minden generációt összefoglalva képes a város előremutató jövőjét építeni.

Az államtitkár százhúsz fát ültetett el a civil kezdeményezés fásítási programjában résztvevőkkel együtt az ózdi eseményen. A politikus hozzátette: ez azért fontos a városban, mert az elmúlt százhetven év kohászata meggyérítette a környék erdeit.

Csuzda Gábor, Ózd fideszes önkormányzati képviselője köszöntőjében arról beszélt, az ózdi fásítási programban az elmúlt évek alatt mintegy 1600 önkéntes vett részt. „Ebből is látszik, hogy mekkora ereje van a közösségeknek, minden hasonló önkéntes kezdeményezést támogatni kell” – mondta.

Dancsok Tamás, az Ózd legyen Magyarország tüdeje program alapítója elmondta, az önkéntes faültető akcióban 2011 óta 2600 fát ültettek el Ózdon. Hozzátette: a kezdeményezéshez rendszerint csatlakoznak a helyi iskolák is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×