eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Ignacio Palacios/Getty Images

Egyre nagyobb a fával borított terület Magyarországon

Magyarország településeinek zöldítéséhez és az ország fával borított területeinek növeléséhez az erdőtelepítéseken túl hozzájárult az idén harmadik alkalommal meghirdetett Településfásítási Program is.

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelemmel folytatja az ország fával borított területeinek növelését, a határozott elkötelezettséget az is jelzi, hogy 2024-ben a Közös Agrárpolitika keretein belül az erdőtelepítési pályázatok az első között nyílnak majd meg - közölte a minisztérium csütörtökön.

Magyarország településeinek zöldítéséhez és az ország fával borított területeinek növeléséhez az erdőtelepítéseken túl hozzájárult az idén harmadik alkalommal meghirdetett Településfásítási Program is, amelynek köszönhetően 10 ezer sorfa állt a vidéki települések rendelkezésére. A kezdeményezést az Országos Erdészeti Egyesület koordinálta, az erdész szakemberek segítették az ültetéseket a helyi közösségek aktív részvételével. A programban 443 település vett részt, közülük 136 először csatlakozott - ismertették.

Azt írták, az Agrárminisztérium együttműködésével 2020-ban indult el az Újszülöttek Erdeje Program, aminek keretében a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben tett vállalás szerint 2030-ig, minden Magyarországon született gyermek után tíz, de legalább évi egymillió fát ültetnek el. Éves szinten 2022-ig az Újszülöttek Erdeje Program keretein belül az állami erdészeti társaságok összesen 300 hektár erdőt telepítettek. Idén pedig további 150 hektár területen folytatódott a program. A program során kizárólag őshonos, elegyes erdők telepítése történik, így az erdőterületek növelését magas biodiverzitású és természeti értékű erdőállományok biztosítják - tették hozzá.

Továbbá az állami erdészeti társaságok 2023-ban is prioritásként kezelték a lakosság tűzifa igényét, az áru megfelelő mennyiségben és jó minőségben rendelkezésre állt. Ezen felül a kormány 5 milliárd forintot biztosított 2024. február közepéig tartó Szociális Tüzelőanyag Programra, amely az 5000 fő alatti településeken élő rászoruló családoknak nyújt segítséget a települési önkormányzatokon keresztül - írta az AM.

Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett mind a jelenlegi programok átgondolt folytatásában, mind az új lehetőségek feltárásában - szögezték le. A tárca megteremtette és a jövőben is fenntartja a feltételeit annak, hogy a gazdálkodók számára az alacsonyabb termőképességű területeken vonzó lehetőség legyen az erdőtelepítés és a hosszú távú, fenntartható erdőgazdálkodás. Érdemes említést tenni arról is, hogy a fenntartható erdőgazdálkodással megőrizhetők a természeti értékek, miközben a társadalom számára egyre több ökoturisztikai funkció is fejleszthető. Az erdők látogatottsága az elmúlt években átlagosan 25-30 százalékkal növekedett, egyes térségekben akár megháromszorozódott - fogalmazott a tárca.

A jövőben az ágazat a rendszerváltozás óta nem látott forrásnövekedésre számíthat. Az előző uniós elszámolási ciklushoz képest majdnem háromszoros, összesen mintegy 310 milliárd forint pályázati támogatás jut a magyarországi erdőkre 2027-ig. A kormány azt szeretné a megemelt támogatásokkal elérni, hogy a magyarországi erdők állapota javuljon, területük bővüljön, a fenntartásukat végző vállalkozások pedig versenyképesek legyenek. Az erdészeti szektor már 2024 februárjában számíthat az új kiírások megjelenésére, amelyek új területeken nyújtanak támogatást, mint például a képzési és tanácsadási rendszerek, valamint a fiatal erdőgazdálkodók vállalkozásindítását segítő programok - áll az Am közleményében.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×