eur:
390.72
usd:
366.32
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Strasbourg, 2018. július 4.Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2018. július 4-én. (MTI/EPA/Európai Parlament/Fred Marvaux)
Nyitókép: MTI/EPA/Európai Parlament/Fred Marvaux

Lapértesülés: nagy változások jöhetnek a kormánypártok EP-listáján

Lapinformációk szerint a kormánypártok európai parlamenti képviselő-jelöltjeinek fele új arc lesz, a másik felük viszont a bevált veteránokból áll majd.

A nagyobbik kormánypártnak jelenleg 12, a kisebbiknek 1 képviselői helye van az Európai Parlamentben, és bár a választásokig több mint két hónap van hátra, a pártkoalíció arra számít, hogy most is legalább ennyit szereznek - írja a Népszava. Hozzáteszi, a régi és új neveket is tartalmazó névsort várhatóan ezen a héten hozzák nyilvánosságra.

A lap információi szerint a fideszesek közül nem indul új mandátumért Deli Andor, Hidvéghi Balázs, Járóka Lívia, Kósa Ádám, Tóth Edina és Trócsányi László. Utóbbi még januárban jelentette be, hogy nem indul újra az EP-választásokon, mert a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként fog dolgozni.

Hidvéghi Balázs márciusban közölte, hogy Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt kampányfőnöke lesz, bár hozzáteszik, ez elvileg nem akadályozná, hogy képviselőjelöltként is megmérettesse magát.

Maradni tervez viszont Gál Kinga, Győri Enikő és Gyürk András. A kárpátaljai Bocskor Andrea és Schaller-Baross Ernő újrajelöléséről, illetve helyezéséről jelenleg nincs hiteles információ, bár hozzáteszik, Bocskor Andreával kapcsolatban a Politico brüsszeli hírportál azt írta, ő sincs rajta az EP-listán.

A KDNP képviselője, Hölvényi György szintén újrázásra készül, mint az egyetlen magyar EP-képviselő, aki tagja a legnagyobb frakciónak, az Európai Néppártnak, tekintve, hogy a kisebbik kormánypárt a Fidesszel ellentétben nem lépett ki onnan.

Mint írják, jó helyet kaphat az EP-listán Győffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és László András, aki korábban több különböző kormányzati tisztséget is betöltött. A vajdasági Deli Andor utódját ismét a Vajdasági Magyar Szövetség jelölheti, Kósa Ádámot, az EP első siket képviselőjét pedig egy szintén fogyatékossággal élő politikus követheti a Fidesz listáján a lap információi szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×