eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: pixabay

Elindult a Fővárosi Lakásügynökség: növelnék a megfizethető bérlakások számát

A projekt célja egy új lakhatási modell kialakítása, amely képes enyhíteni a lakáskrízist. Az ügynökség igazgatója az InfoRádióban elmondta: először azoknak a tulajdonosoknak a jelentkezését várják, akik az önkormányzaton keresztül szívesen bérbe adnák az ingatlanjaikat.

Elindította a Fővárosi Lakásügynökséget a budapesti önkormányzat, melynek célja a megfizethető bérlakások számának növelése. A főpolgármester tájékoztatása szerint a kezdeményezés egy új lakhatási modell kialakításának a része, amire a budapesti lakhatás magas költségei miatt van szükség. Karácsony Gergely közölte: Budapest élen jár a nem megfizethető lakhatásban Európában, ezért lépniük kellett. Úgy véli, a magántulajdonú lakásokat is be kellene vonni a megfizethetőségi körbe, aminek meglátása szerint a hajléktalanságból való kitörésben is fontos szerepe lenne.

A Fővárosi Lakásügynökség igazgatója az InfoRádióban elmondta: a projekt célja, hogy megfizethetőbb legyen az albérletek, lakásbérletek ára Budapesten. Ennek érdekében ingatlankezelő szolgáltatást indítanak. Kovács Vera hozzátette: a kezdeményezés keretében

üresen álló, magántulajdonban lévő ingatlanokat keresnek bérbevételre.

A bérbeadók a lakasugynokseg.budapest.hu weboldalon jelentkezhetnek vagy érdeklődhetnek, ha van olyan lakásuk, amely jelenleg üresen áll és nem áll szándékukban bérbe adni.

A lakásügynökség ezeknek az ingatlanoknak a kezelését, bérbeadással kapcsolatos ügyintézését vállalja, illetve garantálja a lakbérfizetést és annak monitorozását, valamint az érintett lakások állapotának megóvásáért is felelősséget vállal. Kovács Vera kifejezte reményét, hogy minél többen jelentkeznek majd.

Mint mondta, már jelenleg is több száz jelentkezőnek van érvényes lakáspályázata a Fővárosi Önkormányzatnál, ezért az első bérlői körök számára nem hirdetnek meg külön pályázatot, hanem a lakáskérelmüket már beadó jelentkezők kapják meg a lehetőséget, vagyis

a várólistán lévők elsőbbséget élveznek.

„Őrületesen nagy az igény, ez a szükséglet hozta létre magát a Fővárosi Lakásügynökséget” – jegyezte meg az igazgató.

A bérleti díjak jelenleg nagyon magasak a fővárosban is. Kovács Vera elmondta: a projektbe bevont lakások első körben

harminc százalékos támogatásban részesülnek két forrásból.

Egyrészt a Fővárosi Önkormányzat lakbértámogatást nyújt az első beköltöző bérlőknek, másrészt a tulajdonosok számára az ingatlankezelési szolgáltatási díjat levonják a bérleti díjból, amit a főváros nem érvényesít tovább a bérlők felé. Ezekből a lehetőségekből, ajánlatokból áll össze a kedvezmény mértéke.

Az alapcsomag keretében olyan 20–100 négyzetméter alapterületű, költözhető lakásokra szerződnek, amelyek közművesítettek, rendelkeznek működő konyhával, fürdőszobával és legalább egy lakóhelyiséggel. A lakások bevonása bérbeadói jelentkezéssel és egy űrlap kitöltésével történik, ami után a lakásügynökség munkatársa néhány napon belül felveszi a kapcsolatot az érintettel, és ha az ingatlant megfelelőnek találják, az értékbecslés után meghatározzák a lakás után járó bérleti díjat. A bérlők kiválasztását és a bérbeadást az ügynökség végzi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×