eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tűzoltók Nagykanizsa határában, ahol tarlótüzet okozott egy kigyulladt bálázógép 2019. július 21-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Komoly figyelmeztetés érkezett: egyre több helyen ég a tarló és a nádas

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma, egyre több helyen ég a tarló, a nádas – erre hívta fel a figyelmet közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Idén már 1387 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat, a leégett terület pedig meghaladja a hét és fél millió négyzetmétert – írta Mukics Dániel szóvivő, hozzáfűzve, a legnagyobb szabadtéri tűz Sajóbábony mellett volt, február 7-én 700 ezer négyzetméteren égett a száraz fű.

A tűzoltó alezredes figyelmeztetett: kora tavasszal megnő a szabadtéri tüzek keletkezésének veszélye; amíg nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás, a legkisebb szikra vagy hőforrás is hatalmas tüzek kialakulásához vezethet.

Az OKF a tűzvédelmi szabályok betartását kéri: ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés, ha pedig a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni – közölte a szóvivő.

Hozzátette: miután valaki meggyőződött róla, hogy engedélyezett a zöldhulladék égetése, gyűjtse össze a száraz növényeket egy-két négyzetméteres területre és tisztítsa meg ennek a környezetét, hogy a tűz ne terjedhessen tovább. Célszerű odakészíteni oltóvizet és valamilyen szerszámot, amellyel a tűz kordában tartható.

Csak szélcsendes időben szabad meggyújtani a zöldhulladékot, a tüzet pedig egy pillanatra sem szabad magára hagyni. Ha a tűz továbbterjedne, azonnal értesíteni kell a 112-es segélyhívó számot – hangsúlyozta Mukics Dániel, aki inkább a komposztálást vagy a növényi hulladék elszállíttatását javasolja.

Kitért arra: a tűzvédelmi előírások megszegése az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár hárommillió forintig terjedő bírsággal is járhat.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×