eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje (j3) az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Mellette Schmitt Pál (b2) és Áder János korábbi köztársasági elnökök, valamint Makray Katalin, Schmitt Pál felesége (b).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Már az államfő asztalán a svéd NATO-csatlakozásról szóló törvény

Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke aláírta és továbbította az államfő felé a Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról szóló jogszabályt, amelyet a magyar parlament még február 26-án fogadott el.

A magyar Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor „az Országgyűlés elnökének feladatait ellátva” aláírta Svédország NATO-csatlakozásáról szóló törvény ratifikálását. Ezt követően a dokumentumot az államfő hivatalába küldte kihirdetés céljából – derül ki a parlament honlapján szombaton közzétett információból.

A jogszabályt, amely Svédország NATO-ba való belépését engedélyezi, február 26-án fogadták el a magyar törvényhozók. Ezáltal megszűnt az utolsó akadály is Svédország számára, hogy csatlakozzon a katonai szövetséghez – írja a Portfolio.

Ismeretes, Svédország ügyében hosszabban húzódott a ratifikáció, utolsó előttiként idén január 24-án a török parlament jóváhagyta a csatlakozását, így már csak a magyar Országgyűlés támogató döntése hiányzott. Noha felszínen éles szócsata volt Budapest és Stockholm között, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök még egy budapesti meghívásra nemet mondott először, ám végül a háttértárgyalások sikerre vezettek, mert múlt pénteken a két kormányfő Budapesten már a megállapodásról számolt be, amelynek része lett egy nagyszabású hadiipari együttműködés is.

Ezzel egyidejűleg Kocsi Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt kérte a házelnöktől, hogy február 26-án tűzze napirendre a svéd NATO-csatlakozásról szóló zárószavazást. Az előterjesztést már tavaly márciusban megvitatta az Országgyűlés. Kocsis Máté jelezte, hogy a ratifikációról szóló törvényjavaslat végszavazását képviselőcsoportja támogatni kívánja.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×