eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje (j3) az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Mellette Schmitt Pál (b2) és Áder János korábbi köztársasági elnökök, valamint Makray Katalin, Schmitt Pál felesége (b).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Már az államfő asztalán a svéd NATO-csatlakozásról szóló törvény

Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke aláírta és továbbította az államfő felé a Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról szóló jogszabályt, amelyet a magyar parlament még február 26-án fogadott el.

A magyar Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor „az Országgyűlés elnökének feladatait ellátva” aláírta Svédország NATO-csatlakozásáról szóló törvény ratifikálását. Ezt követően a dokumentumot az államfő hivatalába küldte kihirdetés céljából – derül ki a parlament honlapján szombaton közzétett információból.

A jogszabályt, amely Svédország NATO-ba való belépését engedélyezi, február 26-án fogadták el a magyar törvényhozók. Ezáltal megszűnt az utolsó akadály is Svédország számára, hogy csatlakozzon a katonai szövetséghez – írja a Portfolio.

Ismeretes, Svédország ügyében hosszabban húzódott a ratifikáció, utolsó előttiként idén január 24-án a török parlament jóváhagyta a csatlakozását, így már csak a magyar Országgyűlés támogató döntése hiányzott. Noha felszínen éles szócsata volt Budapest és Stockholm között, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök még egy budapesti meghívásra nemet mondott először, ám végül a háttértárgyalások sikerre vezettek, mert múlt pénteken a két kormányfő Budapesten már a megállapodásról számolt be, amelynek része lett egy nagyszabású hadiipari együttműködés is.

Ezzel egyidejűleg Kocsi Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt kérte a házelnöktől, hogy február 26-án tűzze napirendre a svéd NATO-csatlakozásról szóló zárószavazást. Az előterjesztést már tavaly márciusban megvitatta az Országgyűlés. Kocsis Máté jelezte, hogy a ratifikációról szóló törvényjavaslat végszavazását képviselőcsoportja támogatni kívánja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×