eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Demokratikus Koalíció

A Parlamentnél tüntetett az ellenzék

A Momentum, a DK, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek demonstrációt szervezett a Kossuth térre. Ezen a köztársasági elnök közvetlen megválasztása mellett érveltek, illetve a kegyelmi ügy kapcsán egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelték. Az LMP nem vesz részt a megmozduláson.

Az ellenzék továbbra is tiltakozik a kegyelmi ügy kormányzati kezelése ellen, illetve közvetlen államfőválasztást szeretne. Az Országgyűlés hétfőn szavaz Novák Katalin köztársasági elnöki lemondásáról és Sulyok Tamás államfőjelöltségéről.

Az ellenzéknek nem lesz közös államfőjelöltje, mert a Momentum és a Demokratikus Koalíció nem vesz részt a jelölés parlamenti folyamatában, így pedig nem jöhet össze a jelöléshez szükséges negyven aláírás.

Az LMP vasárnap megindokolta, miért nem vesz részt a vasárnapi megmozduláson. Ungár Péter, a párt társelnöke közleményében ezt írta: "Inspiráló volt, hogy a február 16-i, civilek és tartalomkészítők által szervezett tüntetésen milyen sokan álltak ki a gyermekvédelem ügye mellett. Egyetértünk az ott elmondottakkal: a gyermekvédelem ügye a pártpolitikán felülemelkedik. Jó, ha bármilyen párt konkrét javaslatokkal, tervekkel, a gyermekvédelemmel foglalkozik, de a tanártüntetésekhez hasonlóan az LMP álláspontja az, hogy nem a civilek és szakemberek elé és helyére, hanem a civilek mögé kell állni a politikának."

Az LMP szerint a közvetlen elnökválasztás egy üres, tartalmatlan szlogen, hasonló a feles alkotmányozáshoz és egyéb ellenzéki nagyotmondásokhoz, amelyek hiteltelenítik azokat, akik ezt mondják. "Súlyos hibát követ el a többi párt, ha a Fidesz jelöltén kívül más nincs, aki végigmegy a parlamenti eljáráson és az elnökválasztás pillanatában képviseli azokat, akiknek megrendült a bizalmuk a gyalázatos kegyelmi ügy miatt" - írta Ungár.

A tüntetés a résztvevőit 15 órára várták a Kossuth térre.

Először Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke szólalt fel, és egyebek mellett arról beszélt, hogy szerinte minden normális felnőtt, amikor belenéz a gyerekek szemeibe, érzi a felelősséget, de vannak „szörnyek”, akik pontosan ismerik a gyerekeket, és „tönkretesznek ártatlan gyermekeket csak azért, hogy kielégítsék perverz vágyaikat”. A legdöbbenetesebbnek azt nevezte, hogy ezek a történetek nem Novák Katalin, Varga Judit vagy Balog Zoltán egyszemélyes akciói, hanem „egy egész hálózat dolgozott azon”, hogy a történtek büntetlenek maradjanak - írta az Index. Dobrev összekapcsolta a pedofilügyet a Fidesszel, és közölte, hogy Orbán Viktornak mennie kell.

A politikus a Fidesz–KDNP államfőjelöltjét, Sulyok Tamást mameluknak nevezte, szerinte a Sándor-palota portását alaposabb körültekintéssel választják ki.

Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek ügyvezető társelnöke a Blikk tudósítása szerint azonnal "beleállt" Orbán Viktorba, aki 2002-ben személyesen kampányolt Bicskén a később pedofília miatt elítélt igazgató, Vásárhelyi János mellett - neve említését hatalmas füttykoncert fogadta. Szabó Tímea az Index szerint azt mondta, mostanra kiderült, hogy amit a Fidesz hirdet magáról, az hazugság, ebből a hitelvesztésből pedig sokmilliárdos propagandával sincs kiút. „Embertelen pedofilmosdató banda, szégyelljék magukat. Ön, miniszterelnök úr, az elmúlt 14 évben semmit nem tett a gyerekekért” – jelentette ki.

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes szerint a szörny a fideszes állam, aminek egyik legfontosabb rendezőelve, hogy a feljebbvalónak mindig engedelmeskedni kell. "Volt mersze Orbánnak azt mondani, hogy Novákban és Vargában több tisztesség van mint a baloldalban együttvéve. Hogy merészeli? Milyen méltóságról beszél? Csak akkor mondtak le, és akkor is csak Orbán parancsára, amikor kiderült az egész ügy" – fogalmazott az Index szerint Kunhalmi Ágnes, aki ezt az erkölcstelenség legmélyebb bugyrának tartja. Meglátása szerint az ellenzék megosztottsága ma a gyerekeket is magára hagyja, ezt pedig nem hagyhatják.

Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője úgy látja, két hét után sem kaptak választ azokra a kérdésekre, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre, és kik tudtak a kegyelemről. "Azért mondtak le, mert lebuktak, mert kiderült az igazság, a gyermekvédő kormánynak nem is olyan fontosak a gyerekek" - közölte. Kiderült, hogy egy Európai Gyermekvédelmi Hatóság felállítását kezdeményezte a Momentum.

(Időközben eleredt az eső, így a Kossuth térről, amely egyébként a helyszíni jelentések szerint nem volt tele, többen elindultak.)

Iványi Gábor lelkész szerint a nagy kérdés, lesz-e tisztességes jövőnk, hiszen a hatalmon levők nem változnak - írta a Blikk. Az Index szerint ehhez hozzátette, hogy új rendszerváltozásra van szükség és meg kell kérni Orbán Viktort, hogy távozzon a közéletből. (Közölte, hogy ő most Donáth Anna Momentum-elnök helyett van jelen, aki eljött volna a tüntetésre, de most Németországban van.)

Fekete-Győr András momentumos országgyűlési képviselő szerint a dühük erősebb mint valaha. úgy látja, Magyarországon jogos közfelháborodás van, "a bántalmazott gyermekek helyett a pedofilokat védik". A politkus a pedofil-botrányról azt mondta, az "ezer szállal kötődik az Orbán-családhoz" - tapssal reagált a közönség.

Budapest, 2024. február 25.
A közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. február 25-én. A tüntetést a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek szervezte.
MTI/Illyés Tibor
A közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. február 25-én. A tüntetést a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek szervezte. MTI/Illyés Tibor

Varju László, a DK országgyűlési képviselője feltette a kérdést, "Hol van az igazság akkor, amikor egy pedofilsegítő kegyelemmel szabadul, és bocsánatot sem kérnek?"

Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd-Zöldek) szerint "ma brüsszeli traktorosnak kell lenned ahhoz, hogy a miniszterelnök meghallgasson. De ha bántalmazott nő vagy, állami gondozott vagy, tanár vagy, vagy csak másként szeretsz, akkor reménytelen helyzetben lévő kisember vagy", akikkel a kormány nem foglalkozik, ahogy a bicskei gyerekkel sem foglalkozott.

Úgy látja, a köztársaság szó jellemzi a legjobban a hazai helyzetet, a szó, amit kivettek az ország nevéből és amelynek szellemiségét szerinte vissza kell hozni. "Ahogy egymással bánunk, az a hazánk" - mondta. A fővárosban a közösség érdeke előbbre való a magánérdekeknél, a méltóság mindenkit megillet, a szabad társadalom polgárai nem is a maguk, hanem a mások szabadságáról kell gondoskodjanak - jellemezte a "Budapest Köztársaságot".

"Budapest azért köztársaság, hogy egyszer egész Magyarország az legyen" - jelentette ki.

Idézte Alekszij Navalnij, a közelmúltban egy börtönben meghalt orosz ellenzéki politikus szavait, aki követőinek üzent arra az esetre, ha ő már nem lesz: "Ne adjátok fel!"

Ezután a résztvevők a kicsivel több mint kétórás demonstráció zárásaként meghallgatták a Himnuszt.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×