eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Facebook/Demokratikus Koalíció

A Parlamentnél tüntetett az ellenzék

A Momentum, a DK, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek demonstrációt szervezett a Kossuth térre. Ezen a köztársasági elnök közvetlen megválasztása mellett érveltek, illetve a kegyelmi ügy kapcsán egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelték. Az LMP nem vesz részt a megmozduláson.

Az ellenzék továbbra is tiltakozik a kegyelmi ügy kormányzati kezelése ellen, illetve közvetlen államfőválasztást szeretne. Az Országgyűlés hétfőn szavaz Novák Katalin köztársasági elnöki lemondásáról és Sulyok Tamás államfőjelöltségéről.

Az ellenzéknek nem lesz közös államfőjelöltje, mert a Momentum és a Demokratikus Koalíció nem vesz részt a jelölés parlamenti folyamatában, így pedig nem jöhet össze a jelöléshez szükséges negyven aláírás.

Az LMP vasárnap megindokolta, miért nem vesz részt a vasárnapi megmozduláson. Ungár Péter, a párt társelnöke közleményében ezt írta: "Inspiráló volt, hogy a február 16-i, civilek és tartalomkészítők által szervezett tüntetésen milyen sokan álltak ki a gyermekvédelem ügye mellett. Egyetértünk az ott elmondottakkal: a gyermekvédelem ügye a pártpolitikán felülemelkedik. Jó, ha bármilyen párt konkrét javaslatokkal, tervekkel, a gyermekvédelemmel foglalkozik, de a tanártüntetésekhez hasonlóan az LMP álláspontja az, hogy nem a civilek és szakemberek elé és helyére, hanem a civilek mögé kell állni a politikának."

Az LMP szerint a közvetlen elnökválasztás egy üres, tartalmatlan szlogen, hasonló a feles alkotmányozáshoz és egyéb ellenzéki nagyotmondásokhoz, amelyek hiteltelenítik azokat, akik ezt mondják. "Súlyos hibát követ el a többi párt, ha a Fidesz jelöltén kívül más nincs, aki végigmegy a parlamenti eljáráson és az elnökválasztás pillanatában képviseli azokat, akiknek megrendült a bizalmuk a gyalázatos kegyelmi ügy miatt" - írta Ungár.

A tüntetés a résztvevőit 15 órára várták a Kossuth térre.

Először Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke szólalt fel, és egyebek mellett arról beszélt, hogy szerinte minden normális felnőtt, amikor belenéz a gyerekek szemeibe, érzi a felelősséget, de vannak „szörnyek”, akik pontosan ismerik a gyerekeket, és „tönkretesznek ártatlan gyermekeket csak azért, hogy kielégítsék perverz vágyaikat”. A legdöbbenetesebbnek azt nevezte, hogy ezek a történetek nem Novák Katalin, Varga Judit vagy Balog Zoltán egyszemélyes akciói, hanem „egy egész hálózat dolgozott azon”, hogy a történtek büntetlenek maradjanak - írta az Index. Dobrev összekapcsolta a pedofilügyet a Fidesszel, és közölte, hogy Orbán Viktornak mennie kell.

A politikus a Fidesz–KDNP államfőjelöltjét, Sulyok Tamást mameluknak nevezte, szerinte a Sándor-palota portását alaposabb körültekintéssel választják ki.

Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek ügyvezető társelnöke a Blikk tudósítása szerint azonnal "beleállt" Orbán Viktorba, aki 2002-ben személyesen kampányolt Bicskén a később pedofília miatt elítélt igazgató, Vásárhelyi János mellett - neve említését hatalmas füttykoncert fogadta. Szabó Tímea az Index szerint azt mondta, mostanra kiderült, hogy amit a Fidesz hirdet magáról, az hazugság, ebből a hitelvesztésből pedig sokmilliárdos propagandával sincs kiút. „Embertelen pedofilmosdató banda, szégyelljék magukat. Ön, miniszterelnök úr, az elmúlt 14 évben semmit nem tett a gyerekekért” – jelentette ki.

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes szerint a szörny a fideszes állam, aminek egyik legfontosabb rendezőelve, hogy a feljebbvalónak mindig engedelmeskedni kell. "Volt mersze Orbánnak azt mondani, hogy Novákban és Vargában több tisztesség van mint a baloldalban együttvéve. Hogy merészeli? Milyen méltóságról beszél? Csak akkor mondtak le, és akkor is csak Orbán parancsára, amikor kiderült az egész ügy" – fogalmazott az Index szerint Kunhalmi Ágnes, aki ezt az erkölcstelenség legmélyebb bugyrának tartja. Meglátása szerint az ellenzék megosztottsága ma a gyerekeket is magára hagyja, ezt pedig nem hagyhatják.

Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője úgy látja, két hét után sem kaptak választ azokra a kérdésekre, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre, és kik tudtak a kegyelemről. "Azért mondtak le, mert lebuktak, mert kiderült az igazság, a gyermekvédő kormánynak nem is olyan fontosak a gyerekek" - közölte. Kiderült, hogy egy Európai Gyermekvédelmi Hatóság felállítását kezdeményezte a Momentum.

(Időközben eleredt az eső, így a Kossuth térről, amely egyébként a helyszíni jelentések szerint nem volt tele, többen elindultak.)

Iványi Gábor lelkész szerint a nagy kérdés, lesz-e tisztességes jövőnk, hiszen a hatalmon levők nem változnak - írta a Blikk. Az Index szerint ehhez hozzátette, hogy új rendszerváltozásra van szükség és meg kell kérni Orbán Viktort, hogy távozzon a közéletből. (Közölte, hogy ő most Donáth Anna Momentum-elnök helyett van jelen, aki eljött volna a tüntetésre, de most Németországban van.)

Fekete-Győr András momentumos országgyűlési képviselő szerint a dühük erősebb mint valaha. úgy látja, Magyarországon jogos közfelháborodás van, "a bántalmazott gyermekek helyett a pedofilokat védik". A politkus a pedofil-botrányról azt mondta, az "ezer szállal kötődik az Orbán-családhoz" - tapssal reagált a közönség.

Budapest, 2024. február 25.
A közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. február 25-én. A tüntetést a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek szervezte.
MTI/Illyés Tibor
A közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. február 25-én. A tüntetést a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek szervezte. MTI/Illyés Tibor

Varju László, a DK országgyűlési képviselője feltette a kérdést, "Hol van az igazság akkor, amikor egy pedofilsegítő kegyelemmel szabadul, és bocsánatot sem kérnek?"

Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd-Zöldek) szerint "ma brüsszeli traktorosnak kell lenned ahhoz, hogy a miniszterelnök meghallgasson. De ha bántalmazott nő vagy, állami gondozott vagy, tanár vagy, vagy csak másként szeretsz, akkor reménytelen helyzetben lévő kisember vagy", akikkel a kormány nem foglalkozik, ahogy a bicskei gyerekkel sem foglalkozott.

Úgy látja, a köztársaság szó jellemzi a legjobban a hazai helyzetet, a szó, amit kivettek az ország nevéből és amelynek szellemiségét szerinte vissza kell hozni. "Ahogy egymással bánunk, az a hazánk" - mondta. A fővárosban a közösség érdeke előbbre való a magánérdekeknél, a méltóság mindenkit megillet, a szabad társadalom polgárai nem is a maguk, hanem a mások szabadságáról kell gondoskodjanak - jellemezte a "Budapest Köztársaságot".

"Budapest azért köztársaság, hogy egyszer egész Magyarország az legyen" - jelentette ki.

Idézte Alekszij Navalnij, a közelmúltban egy börtönben meghalt orosz ellenzéki politikus szavait, aki követőinek üzent arra az esetre, ha ő már nem lesz: "Ne adjátok fel!"

Ezután a résztvevők a kicsivel több mint kétórás demonstráció zárásaként meghallgatták a Himnuszt.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×