eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Scales of justice and Gavel on wooden table and Lawyer or Judge working with agreement in Courtroom, Justice and Law concept.
Nyitókép: Pattanaphong Khuankaew/Getty Images

"Kelet-európai novicsok", koncepciós eljárás - reagáltak az ellenzéki pártok az ÁSZ-jelentésre

Az ellenzéki összefogás pártjainak 15 napon belül tízmilliós összegeket kell fizetniük.

Mint arról beszámoltunk, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata tiltott kampányfinanszírozást állapított meg a 2022-es országgyűlési választáson közösen induló ellenzéki pártok esetében. A szervezet elnöke, Windisch László kedden a választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzéséről szóló jelentésüket ismertetve elmondta, hogy megállapításuk szerint

az ellenzéki összefogás pártjai mintegy 261 millió 260 ezer forint külföldről származó tiltott támogatást fogadtak el a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól.

Az elhangzottak szerint a vizsgálat a több mint 260 millió forint tekintetében végleges, és annak összegét az összefogásban részt vevő pártoknak - DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd - egyenlő arányban, a központi költségvetésbe 15 napon belül be kell fizetniük.

Az ugyanezen mozgalom által elköltött további több mint egymilliárd 412 millió forintnyi összeg kampányfinanszírozásban betöltött szerepének tisztázásához a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkeresésére volt szükség, így a NAV vizsgálatainak lezárultáig az ÁSZ részjelentést adott ki. Teljes cikkünket itt olvashatják.

Az ellenzéki pártok egymás után reagáltak a vizsgálat eredményeire

Donáth Anna, a Momentum elnöke közölte: "újabb, 520 millió forintos bírságot szabott ki az állampárt ökle, az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártokra, köztük a Momentumra. Ez már a második súlyos bírság idén, elegánsan az önkormányzati és európai parlamenti választások elé időzítve.

Indokaik ismét nevetségesek, koncepciós eljárás részeként próbálják ellehetetleníteni ellenfeleiket.

Nehéz nem összefüggést látni az újabb brutális büntetés és a kormányoldal pedofilbotránya között. A Momentum három tüntetést is szervezett Novák Katalin, Varga Judit, majd lemondásuk után Orbán és Rogán ellen. Február 9-én sokezres tömeg követelte tüntetésünkön az államfő lemondását, másnapi megmozdulásunk előtt pár perccel pedig mind Novák, mind Varga távoztak a közéletből. 10 nap múlva jött az értesítés a súlyos bírságról. A Momentum nem gazdálkodik ellopott közpénzszázmilliárdokból, mint a kormányoldal. Mi a törvényes állami támogatásból, a tagdíjainkból és a támogatóink adományaiból küzdünk a rendszer ellen. Ezért próbálnak így elhallgattatni minket. Üzenem nekik: a Momentum 2018-ig nulla, 2018 és 2022 között pedig minimális állami támogatásból politizált. Akkor sem ijedtünk meg a feladattól, most sem fogunk" - írta Donáth Anna.

Az MSZP rövid közleményében azt írta, az ÁSZ megállapításait nem ismeri el, bírósági úton igyekszik a párt elégtételt szerezni az igazságnak. "Egyértelműen politikai irányultságot mutat az ÁSZ döntése, ilyen rövid idővel a választások előtt ez az ellenzéki pártok ellehetetlenítéséről szól. Ha az ellenzéki pártok együtt indulnának a választásokon, ahogy azt az MSZP javasolja, akkor az ilyen ellehetetlenítési kísérletek sikertelenek lehetnének" - fogalmaztak.

Az ellenzéki pártok megkapták Orbántól a kelet-európai novicsokot - kezdte válaszát a Jobbik. "A putyini rendszert egyre nyilvánvalóbban mintának tekintő Orbán-rezsim nagyon megrogyhatott az elmúlt hetekben kirobbant kegyelmi botrányban Rogánék mérései alapján is, ha bosszúból szinte azonnali válaszlépésként bevetették az ellenzéki pártok ellen a kelet-európai novicsokot, az ÁSZ-büntetést" - fogalmaztak közleményükben. Álláspontjuk szerint

az ÁSZ-bírságnak semmi más célja nincs, mint az, hogy ellehetetlenítsék a riválisok indulását a közelgő választásokon.

"Ezzel a lépésükkel elsősorban az ellenzéki pártok, így a Jobbik-Konzervatívok idei EP-választáson történő indulását szeretnék megnehezíteni, illetve minimálisra akarják csökkenteni az önkormányzati választásokon az esélyeinket. Azt tudjuk erre írni, hogy a mi politikai közösségünket nem lehet ilyen Rákosit idéző, gusztustalan és gyalázatos módszerekkel elrettenteni" - olvasható.

"Azt üzenjük Európa egyetlen autokratikus kormányának és a Fidesznek, hogy bár "Azt hiszik, hogy eltemethetnek minket. Nem tudják, hogy magok vagyunk" - zárták a közleményt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×