eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Single sad teen holding a mobile phone lamenting sitting on the bed in her bedroom with a dark light in the background
Nyitókép: Antonio Guillem/Getty Images

Van eszköz a kezedben – hasznos segítséget kaptak a gyermekeiket az internet veszélyeitől féltő szülők

Február 6-án, a biztonságos internet napján megjelent a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság új szülői kiadványa. A hatóság gyermekvédelmi főosztályvezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy hatékony kommunikációval és megfelelő szülői odafigyeléssel csökkenthető az ártalmaknak és a veszélyeknek való kitettség az online térben.

Digitális útmutatóval segíti a szülőket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A gyerekaneten.hu oldalon elérhető kiadvány a kiskorúak internetes tevékenységét felügyelő szülői alkalmazásokat mutatja be, melyek használatával kikerülhetők a gyerekek számára veszélyt jelentő weboldalak, továbbá meghatározható a képernyőidő, az időkorlát pedig a hét különböző napjaira eltérően állítható be.

Az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: teljesen biztonságos internethasználatot nem lehet biztosítani a gyermekek számára, viszont minden lehetséges eszközzel, módszerrel arra kell törekedni, hogy csökkentsük a kockázatokat. A gyermekek ugyanis az internetes zaklatástól a csúnya beszéden és az erőszakos játékokon át a meztelenségig rengeteg ártalmas vagy veszélyes jelenséggel találkozhatnak az online térben. Somogyi Ákos ugyanakkor hozzátette: nagyon fontos, hogy az online jelenlét előnyeit, hasznos funkcióit is ismertessük a gyermekekkel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy már az előtt foglalkozniuk kellene ezzel a szülőknek, hogy a gyermekük aktívan elkezd internetezni. Mint fogalmazott, kutatások is alátámasztják, hogy

„minden szülői felügyelet és minden szülői odafigyelés számít annak érdekében, hogy csökkenthető legyen az ártalmaknak való kitettség”, ezért rendkívül lényeges a hatékony kommunikáció.

Somogyi Ákos elmondta: felméréseik alapján jelentősen alacsonyabb az ártalmaknak való kitettség azoknál a családoknál, melyeknél a felnőttek „aktív stratégiát vagy közös szabályokat” dolgoznak ki a gyermekek digitális jelenlétével kapcsolatban. Az NMHH megbízásából végzett Digitális Szülőség-kutatás szerint ezeknek a kiskorúaknak a 85 százaléka értesíti a szüleit, ha idegen személy jelöli be őket ismerősnek valamelyik közösségi platformon. Ezzel szemben azoknál a családoknál, melyeknél a szülők teljesen passzívak, a gyermekek többségében nem számolnak be, mit tapasztalnak az online térben, ezáltal nagy veszélynek vannak kitéve.

Ezeknek az ártalmaknak a kikerülésére és megelőzésére készítette el Van eszköz a kezedben című kiadványát az NMHH, melyben az elérhető szülői felügyeleti szoftverekhez ad tanácsokat, ajánlásokat a hatóság. Megjelent két videó is, melyek a szülői felügyeleti beállítások kezelésével kapcsolatban nyújtanak segítséget.

A kiadványban arról adnak tájékoztatást, milyen lehetőségeket kínálnak az egyes beállítási módszerek. Somogyi Ákos azt tanácsolja, hogy az útmutató alapján a szülők fektessenek le bizonyos szabályokat a gyermekeik online jelenlétével kapcsolatban. Szerinte fontos tudatosítani, hogy ezek a funkciók nem feltétlenül szigorú korlátozásokat jelentenek, hanem

„biztonsági védőhálóként” lehet használni azokat.

A szülői felügyeleti szoftverrel többek közt monitorozni lehet a gyermekek képernyőidejét, vagy a hét különböző napjaira eltérően időkorlátot is be lehet állítani ezzel kapcsolatban, mint ahogy azt is, mely alkalmazások telepítését engedélyezik a szülők. Korlátozni, illetve engedélyhez lehet kötni a vásárlásokat, valamint helymeghatározó funkció is elérhető, amelynek segítségével a szülők látják, merre jár a gyermekük, így „biztonságban tudhatják” őt.

Az internethasználattal kapcsolatos beszélgetések lehetőséget adnak arra, hogy közösen meghozott szabályok mentén a gyermekek megtanulják, hogyan reagáljanak ismeretlen helyzetben, miként hozzanak szülői jelenlét nélkül biztonságos döntéseket. További segítség a szülő számára a számítógépekre és mobil eszközökre optimalizált szülői felügyeleti alkalmazások lehetősége.

A kiadvány a szülő és gyerek közötti beszélgetésekhez, a szabályok közös kialakításához, valamint a digitális szülői felügyelet megfelelő használatához kíván útmutatót adni.

Az útmutató készítői szerint a szülők az online világ kihívásaira elsősorban a személyes kapcsolat ápolásával, beszélgetéssel, a közösen kialakított szabályokkal készíthetik fel gyermeküket, ezt egészíthetik ki a technikai eszközök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×