eur:
389.1
usd:
361.99
bux:
67994.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

A streamingszolgáltatókkal szemben is fellépnek az erőszakos tartalmak miatt

Az erőszakos műsorok miatt érkezik a legtöbb panasz a médiahatósághoz, amely számos felvilágosító programot működtet - hangzott el az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén, amelyen a Nemzeti Média és Hírközlési és Hatóság és a Médiatanács tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót vitatták meg a hatóság elnökének részvételével.

Koltay András elnök a hatóság tevékenységi köréből a magyar és európai műsorkvóták érvényesülésének ellenőrzését, a rádiós frekvenciák használatáról szóló döntéseket és a helyi közösségi médiaszolgáltatások 1,4 milliárd forintos pályázati támogatását emelte ki rövid beszámolójában.

A fideszes Szabó Tünde a digitális gyermekvédelem lehetőségeire kérdezett rá. Koltay András ezt "rendkívül komplex problémakörnek" nevezte, hiszen a médiaszolgáltatások nagy része nem áll magyar joghatóság alatt, ezért az NMHH mozgástere csekély. Ebből adódóan az edukációra koncentrálnak: internet hotline-t és médiaértési központokat, illetve különböző (egyebek mellett a videójátékok káros hatásaira rámutató) felvilágosító programokat működtetnek - most például azt tervezik, hogy a médiaoktatással foglalkozó pedagógusoknak indítanak egy ilyet.

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője, Szabadi István szerint a média elhallgatja a pártját. Az ellenzéki politikus azt kérdezte, ha egy médiaszolgáltató nem biztos a korhatár-besorolásban, akkor tud-e konzultálni a hatósággal.

A médiaszolgáltatók saját maguk sorolják be a tartalmaikat, de van előzetes egyeztetési lehetőségük, ám azzal nagyon ritkán élnek - hangzott az elnöki válasz. Koltay András ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy

a fiatalok egyre kevesebbet néznek lineáris televíziót, az interneten pedig nemigen van korhatár-besorolás.

Paulik Antal szlovák nemzetiségi szószóló sérelmezte, hogy az őshonos magyarországi nemzetiségek a cigányságot leszámítva alig-alig szerepelnek a műsorokban. Csak a közszolgálati médiának van ilyen jogi kötelezettsége, a kereskedelminek nincs - válaszolta neki a médiahatóság elnöke.

A fideszes Vinnai Győző azt szerette volna megtudni, hogy a hatóság érzékeli-e a gyűlöletbeszéd erősödését. Az internetes közösségi médiában mindenképpen, de az nem az NMHH hatásköre - felelte Koltay András.

A fideszes Dunai Mónika örömmel látta, hogy egyre több akadálymentesített műsor készül a médiában, és arra kérte az embereket, hogy jelentsék be, ha gyermekeket veszélyeztető tartalmakat észlelnek. A hatóság elnöke szerint az új gyermekvédelmi törvény elfogadása óta egyre több bejelentést kapnak károsnak ítélt LMBTQ-tartalmakról, de a legtöbb panasz még mindig az erőszakot megjelenítő műsorszámokra érkezik. Ezek ellen most már a külföldi társhatóságokkal együttműködve a streamingszolgálatók esetében is igyekszenek fellépni - mondta az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén Koltay András, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×