eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A photo of a beach at Balaton lake in Hungary
Nyitókép: Risto0/Getty Images

Virágzó belföldi turizmus: ezek a térségek voltak 2023-ban a magyarok kedvencei

A legtöbb vendég a Balaton után a Mátra–Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza szálláshelyeit választotta.

A hazai turisztikai térségek tavalyi 2,8 milliós nemzetközi forgalma három százalékkal múlta felül a 2019-es évben jegyzett értéket, míg a 19,3 millió belföldi éjszakával gyakorlatilag megismételte azt – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint Zánkán, Visegrádon és Zalakaroson fogadták a legtöbb vendéget. A leglátogatottab térségek sorrendben az alábbiak voltak 2023-ban:

  • Balaton,
  • Mátra–Bükk,
  • Budapest környéke,
  • Debrecen és térsége,
  • Tokaj és
  • Nyíregyháza.

A tavaly regisztrált 27,3 millió vidéki vendégéjszaka 81 százalékát a tizenegy turisztikai térségben töltötték a vendégek. A három legnépszerűbb térség – a Balaton, a Mátra–Bükk és Budapest környéke – részesedik a fővároson kívüli szállásforgalom több mint feléből. Ugyanezekben a térségekben keletkezik egyúttal a vidéki szálláshelyek legtöbb bevétele is.

A legnagyobb vendég-, illetve vendégéjszaka-növekedést 2022-höz képest egyaránt a Győr–Pannonhalma térségben könyvelhették el.

2019-hez viszonyítva ugyanakkor Tokaj és Nyíregyháza térségében mérték a vendégek számának legnagyobb, 16 százalék fölötti bővülését, a Budapest környéki szálláshelyeken pedig a vendégéjszakák száma nőtt a legjobban – csaknem tíz százalékkal.

A legtöbb belföldi vendég a magyar tengert követően a Mátra–Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza szálláshelyeit választotta. Közülük a fővárosiak kedvence a Balaton, a Mátra–Bükk, valamint Budapest és környéke volt, ahol a legszívesebben Siófok, Eger és Visegrád szálláshelyein vendégeskedtek.

A vidéki szálláshelyforgalom mintegy egyötöde, több mint ötmillió vendégéjszaka turisztikai térségeken kívüli településeken realizálódott. Közülük

a legtöbb, negyedmillió vendégéjszakát a jelentős üzleti turizmussal rendelkező Kecskemét mondhatta magáénak 2023-ban,

a legnagyobb forgalomnövekedéssel pedig (plusz 15 százalék) Szarvas városa büszkélkedhetett.

Az NTAK adatai alapján lakosságarányosan, a település éves vendégforgalma alapján a legtöbb vendég Zánkán, Visegrádon és Zalakaroson fordult meg. Az egynapos látogatások szerinti legnépszerűbb öt térség top látványossága

  • a Váci főtér,
  • a siófoki Aranypart szabadstrand,
  • a nyíregyházi Sóstógyógyfürdő,
  • a hajdúszoboszlói Hungarospa Gyógyfürdő és
  • az Egri Bazilika volt.

Az MTÜ beszámolója alapján a külföldi látogatók növekvő utazókedve vidéken is éreztette hatását. A Balaton után Debrecen és térségében, valamint Bük–Sárvár térségében töltötték a legtöbb vendégéjszakát a külföldi vendégek. A legnagyobb vidéki üdülőrégiónkban a csehek és németek, míg a legnépszerűbb hegyvidéki desztinációnkban a lengyelek és a szlovákok voltak a legtöbben.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×