eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Young couple near reception desk in hotel. Young couple comes to the hotel
Nyitókép: Jovanmandic/Getty Images

Óriási előrelépést hozhat a ferihegyi reptér magyar kézbe kerülése a magyar turizmusnak

Több mint egymillió plusz vendégéjszakával zárta a magyar turizmus 2023-at, túlszárnyalva a 2022-es, de olykor még a 2019-es rekordév eredményeit is – hangzott el a Magyar Turisztikai Ügynökség évértékelő tájékoztatóján.

Az ukrajnai háború miatt 800 ezer orosz, a gázai konfliktus következtében 220 ezer izraeli vendégéjszaka maradt el Magyarországon 2023-ban, de az ágazat ennek ellenére is nagyon sikeres évet zárt – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke. Guller Zoltán hozzátette: tavaly közel 16 millió turista több mint 41 millió vendégéjszakát töltött nálunk,

a szálláshelyek és a vendéglátás bevételei pedig két számjegyű, infláció feletti mértékben növekedtek.

2023-ban a megelőző évhez képest külföldről 18 százalékkal több, 7,1 millió vendég érkezett Magyarországra, 59 százalékuk Budapestre. A balatoni forgalom 9 százalékkal haladta meg a 2019-es rekordév eredményét – jelezte az elnök. A legtöbb turista Nagy-Britanniából, Németországból, Csehországból, Lengyelországból és Romániából érkezik hozzánk.

Tavaly április óta közvetlen repülőjárat közlekedik Kínából Magyarországra, aminek köszönhetően a kínai turisták száma a négyszeresére, a Dél-Koreából érkezetteké pedig a háromszorosára növekedett – hangzott el a tájékoztatón.

Guller Zoltán szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér magyar tulajdonba kerülése jelentős mértékben javítja majd a központi költségvetés bevételeinek több mint 10 százalékát adó turisztikai ágazat pozícióit, és az elnök abban bízik, hogy ennek köszönhetően hamarosan ismét lesz közvetlen repülőjárat az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között is.

A most ismertetett eredményekhez a belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártya is nagy mértékben hozzájárult: 449 milliárd forintot fizettek vele a felhasználók, ami történelmi csúcs.

A turisztikai ügynökség az ágazat további bővülésére számít idén. 2024-re reális célnak tartják a 43 millió vendégéjszaka megközelítését.

Többen utaztak a téli szünetben

A téli vakáció alatt 6 százalékkal többen indultak pihenni, mint ilyenkor egy évvel korábban. A főváros után a legkeresettebb úti cél a Balaton volt, itt 77 ezer vendég mintegy 205 ezer éjszakát töltött el. A Mátra-Bükk térséget pedig több mint 50 ezren látogatták meg, és 120 ezer vendégéjszakát rögzítettek a szálláshelyek – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Budapesten a külföldi vendégéjszakák 15 százalékkal, míg a belföldi vendégéjszakák 9 százalékkal emelkedtek. A szálláshelyeken csaknem 10 százalékkal több bevétel realizálódott országszerte az előző szünidőhöz képest, a vendéglátó üzletek bevétele pedig 18 százalékkal nőtt.

Erdei Bálint, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta:

a fürdővárosok közül a legtöbb vendéget Hévíz fogadta, a listában utána Hajdúszoboszló és Zalakaros következett.

A téli szünetben 622 ezer vendég közel 1,6 millió éjszakára foglalt szállást országszerte. A külföldi vendégéjek száma 11 százalékkal nőtt ebben az időszakban, 43 ezerrel érkeztek többen az országhatáron túlról a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az olasz és a német turisták voltak többségben a téli szünet alatt, de számottevő volt a románok, az osztrákok és a britek száma is.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a leggyakrabban párban utaztak a vendégek, több mint 160 ezer 2 fős foglalás valósult meg. A látogatók leginkább a szállodákat részesítették előnyben a szállásfoglalásnál: a hazai és külföldi vendégek több mint 60 százaléka a hoteleket választotta a téli szünetben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×