eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Budapest Airport

Fontos részleteket osztott meg a Budapest Airport megvásárlásáról Nagy Márton

A kormány a Budapest Airport megvásárlása után partnerként bevonná a katari állami befektetési ügynökséget is – nyilatkozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A politikus arról is beszélt, hogy amennyiben sikerül megvenni a repteret, akkor azt egy harmadik terminállal bővítenék.

Nagy Márton a Bloombergnek azt mondta, hogy a Budapest Airport megvásárlása közel áll a véglegesítéshez, de a megállapodás aláírása átcsúszhat 2024-re, mivel még az árról egyeztetnek a vevők és a cég hitelezői – számolt be a Portfolio. (A vevőnek egyszerre három tulajdonossal és tíz hitelezővel is meg kell állapodnia.)

„Ez egy komplex tárgyalás, a kormány versenyképes, piaci alapú árat szeretne kialkudni” – fogalmazott a gazdaságfejlesztési miniszter az interjúban.

Nagy Márton azt is elárulta, hogy a katari állami beruházási alapot is megpróbálják meggyőzni, hogy csatlakozzon a vásárló konzorciumhoz. A miniszter megerősítette, hogy francia segítséggel vennék meg a Budapest Airportot, ám az államnak lenne 51 százaléka benne, a katari alap pedig ezután pénzügyi vagy stratégiai befektetőként csatlakozhatna a projekthez – emeli ki a hvg.hu.

Ha pedig összejön a vásárlás, úgy az állam azt tervezi, hogy

épít egy harmadik terminált, és bővíti a kapacitásokat mind az utasok, mind pedig a teherszállítás tekintetében.

Nagy Márton azt is közölte, hogy a Vinci egyszerre üzemeltető és fejlesztő, ezért ki lehet aknázni az ebben rejlő szinergiákat. Orbán Viktor korábban egy katari üzleti fórumon már utalt arra, hogy a kormány szívesen látná az országot befektetőként a Budapest Airportban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×