eur:
389.53
usd:
364.46
bux:
68219.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszél a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szuverenitás című konferenciáján a Várkert Bazárban 2023. november 13-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Navracsics Tibor: a beérkezett uniós pénz több, mint amire számítottunk

Mintegy 300 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra. Ennek felhasználásáról, illetve a következő brüsszeli kifizetésről és annak sorsáról beszélt az InfoRádióban a területfejlesztési miniszter.

Mint arról az Infostart is beszámolt, nagyságrendileg 780 millió eurót, vagyis mintegy 300 milliárd forintot utalt át az Európai Unió Magyarországnak a csütörtöki nap folyamán. Az összeg a helyreállítási alap hitelkeretének nagyjából 20 százalékát jelenti.

"Ez több, mint amire eredetileg számítottunk, mert az első hírek szerint úgy tűnt, hogy 10 plusz 10 százalékos részletekben fogja folyósítani az előleget a bizottság. Valami oknál fogva most év végén úgy döntöttek, hogy 20 százalékot folyósítanak. De ez csak az újjáépítési alap kedvezményes kamatozású hitel része, amelyet jobbára energetikai fejlesztésekre fog a kormány költeni, és aztán majd vissza kell fizetni" - mutatott rá Navracsics Tibor.

Mint mondta,

a helyreállítási alap támogatási részének, a körülbelül 2300 milliárd forintnyi összegnek (amit nem kell visszafizetni) a folyósítása várhatóan a jövő év első felében megindulhat.

A most beérkezett pénzre vonatkozóan minimális összegben már megindultak a tervezési folyamatok és ez valamennyi kiadást jelentett a költségvetésből, de ez valójában "friss pénznek" tekinthető, vagyis most lehet majd elkölteni.

"Az összegek másik része, amely a mostani ígéretek és tervek szerint jövő év január első felében érkezik, és amely már a kohéziós pénzekkel van összefüggésben - valamint amely a magyar várakozás szerint 400-450 millió euró körül lesz - az olyan összeg, amelyet a költségvetés már megelőlegezett különböző operatív programokra, pályázatokra" - fejtette ki a miniszter. Az akkor érkező pénz tehát a költségvetés megelőlegezett összegeinek pótlására lesz használható.

Továbbra is támaszt bizonyos elvárásokat az Európai Bizottság. A jogállamisági feltételességi eljárás még mindig zajlik, emlékeztetett Navracsics Tibor, kifejtve: itt a tanács döntése értelmében 3 operatív programot sújtja a teljes keretösszeg 55 százalékát érintő felfüggesztés:

  • IKOP (Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program; jobbára közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési projektek)
  • KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program)
  • TTOP (Terület-és Településfejlesztési Operatív Program).

A többi operatív program elmondása szerint 100 százalékban elérhető, és abban bíznak, hogy a kormányzat kiírhat pályázatokat és zökkenőmentesen jönnek majd az uniós pénzek ezek támogatására.

Navracsics Tibor szerint a tárgyalások folyamatosak, a nehézségek inkább abból adódnak, hogy ahogyan közeledünk a 2024 júliusi uniós választásokhoz, az Európai Bizottság egyre óvatosabbá válik, hiszen az Európai Parlament részéről egyre növekvő politikai nyomásnak van alávetve.

"Az EP pedig nagyjából havonta, másfél havonta fogad el egy-egy olyan határozatot, amely megtiltja az EB-nek, hogy bármilyen pénzt juttasson Magyarországnak, tisztán politikai alapon. Ezek jobbára hatástalanok. De azzal kell számolnunk, hogy a következő időszakban nehezebben fogunk előre jutni a tárgyalásokkal. Mi azonban nyitottak vagyunk továbbra is a kompromisszumokra" - fejtette ki a területfejlesztési miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×