eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyirati Klára, Baja polgármestere (b) és N. Kovács Zita a bajai Türr István Múzeum igazgatója az Év múzeuma díj, “kis múzeumok” kategóriában elnyer díjjal a Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. május 21-én
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Érzékeny veszteség érte a Momentumot - kilép a fegyelmivel fenyegetett bajai polgármester

Vidéken, helyben ma is nagyon nagy igény van az összefogásra. Az emberek a békességet szeretik, és ezzel a Momentum irányvonala nincs összhangban. Nekem mindenképpen választanom kellett, az ember nem lehet egyszerre nyúl és vadász – mondta az InfoRádióban Nyirati Klára.

Kilépéséről tájékoztatta a Momentumot Nyirati Klára bajai polgármester, aki a napokban egy nyilvános rendezvényen kritizálta a párt EP-képviselőjét, Donáth Annát – mondta el az InfoRádióban a városvezető.

Donáth Anna október végétől kezdve többször is élesen bírálta Gyurcsány Ferencet és az általa vezetett DK-t, de Nyirati Klára teljesen elhibázottnak gondolja ezt az irányt, és erről nyilvánosan is beszélt, ezért a Momentum csütörtökön fegyelmi vizsgálatot indított a bajai polgármester ellen. Péntek reggel Nyirati Klára azt közölte a pártvezetéssel, hogy kilép a Momentumból, mert szerinte ezzel tud békét teremteni Baján, mert négy párt szövetségével lett polgármester, és továbbra is összefogást szeretne a várost vezető koalícióban.

"Én 2018-tól Momentum-tag voltam, most már csak múlt időben, és hiszek a fiatalokban továbbra is. 2019-ben egy négypárti plusz egy civil szervezet támogatásával kerültem a polgármesteri székbe, és én a bajai polgároknak arra tettem esküt, hogy a választókat képviselem pártszíntől függetlenül. És vidéken, helyben ma is nagyon nagy igény van az összefogásra. Az emberek a békességet szeretik. Arra vágynak, hogy nyugalom legyen. És ezzel a Momentum irányvonala nincs összhangban. Nekem mindenképpen választanom kellett, hogy melyik irányvonalat képviselem. Ha egy ember nem tudja hitelesen képviselni a pártja irányvonalát, akkor nincs értelme abban a pártban maradni. Én az eskümet a bajai embereknek arra tettem le, hogy az ő érdekeiket szolgálom" – mondta a polgármester.

Azt is jelezte, hogy a városvezetésben nagyon sok barátja van különböző pártokból, és

mivel "az ember nem lehet egyszerre nyúl és vadász", ezért választania kellett, hogy mit képvisel.

Azt is kifejtette, hogy a fegyelmi eljárás sem változtatott volna az elvein, és nem lehetett volna az ő összefogáspárti álláspontját összefésülni a Momentum jelenlegi irányvonalával.

Azt is elmondta, hogy egyetért Donáth Annával, hogy meg kell tisztítani a politikát, és ezek az erőfeszítései tiszteletre méltók, de "a nagypolitika és a helyi politika között nagyon nagy különbség van".

"Az, hogy én nem vagyok Momentum-tag, az azt szeretné szimbolizálni, hogy az összefogás híve vagyok. Nincs helye Baján, nincs helye helyben az ellenzéki pártok acsarkodásának. Ez ennek a szimbóluma, de ugyanúgy számítok az ellenzéki pártok támogatására. A helyhatósági választásoknál emberekről, nem pártokról szól a választás. Aki közös érdekeket tud képviselni, annak nagyobb az esélye, mint aki csak egy-egy pártnak az érdekét képviseli" – mondta Nyirati Klára arról, hogy júniusi önkormányzati választáson újraindulhat-e függetlenként, de többek között a Momentum támogatásával.

Azt is kijelentette, hogy

függetlenként dolgozik tovább, nem lép be egyetlen pártba sem, és a ciklus végéig mindenképpen marad a polgármesteri poszton.

"Nyirati Klára is elismerte, szerencsétlenül fogalmazott, a Momentum elnöksége szerint pedig nem megengedhető, ha a vitáinkat a belső fórumaink helyett a nyilvánosság elé viszik. Ezért kezdeményeztünk belső vizsgálatot. Sajnáljuk, hogy ennek eredményét nem megvárva jelezte kilépését Nyirati Klára" – közölte a párt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.

Megerősítették az Orbán-Trump találkozó időpontját

Orbán Viktor miniszterelnök március 7-én Washingtonban Kevin Roberts-szel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést "az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője" címmel, a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×