eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Budapest Parliament, Hungary
Nyitókép: Zsolt Hlinka/Getty Images

Indul a vita a tizenkettedik Alaptörvény-módosításról

Kétnapos ülésre készül az Országgyűlés. A képviselők egyebek mellett megtárgyalják a szuverenitásvédelmi törvényjavaslatot és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás tervezetét.

Az Országgyűlés plenáris ülése hétfő délután 1 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd interpellációk, azonnali kérdések és kérdések következnek.

Az ellenzék egyebek mellett a lélegeztetőgépek raktározásának költségeiről, a nők elleni erőszak visszaszorításának lehetőségeiről, a vendégmunkások számának emelkedéséről, a végrehajtási törvény hibáiról, a víziközművek helyzetéről, az ápolási díj összegéről, a védőnői szolgálatról és az illegális gumilerakatokról faggatja a kormányt.

A Fidesz–KDNP-sek a bírósági eljárások elhúzódásáról, az új gyermeknevelési és szakképzési támogatásokról, valamint a vármegye és országbérletek népszerűségéről és Ukrajna reménybeli uniós tagságának kockázatairól szeretnének többet megtudni.

Ezt követően az Országgyűlés megvitatja az alapvető jogok biztosának 2022-es beszámolóját.

Kedd reggel 8 órakor napirend előtti felszólalásokkal folytatódik a parlamenti munka, majd megkezdődik az általános vita az Alaptörvény 12. módosításáról és a nemzeti szuverenitás védelméről szóló jogszabálytervezetről. Ezekre elsősorban az ellenzék miatt van szükség – mondta korábban az Országgyűlésben Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

„Az elmúlt időszakban milliárdos nagyságrendben érkeztek Magyarországra összegek külföldről, amik célja egyrészt az volt, hogy befolyásolják a választások kimenetelét, másodsorban pedig, hogy befolyásolják a magyar döntéshozatalt. És persze sokan legyinthetnének arra, hogy van a választásnak egy egyértelmű eredménye, kétharmados győzelem született, ezért ezzel nem is kell annyit foglalkozni, de a helyzet nem ez. Azért nem ez, mert ezek a milliárdos összegek beépültek az önök pártjainak politikájába. És egyébként nagyon súlyosan befolyásolták volna a választásokat” – fogalmazott.

Kedden napirendre kerül még a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény módosítása is, amely tovább szigorítaná a trafikokra vonatkozó szabályokat. A képviselők azt is megvitatják, hogy a gyermek után járó pótszabadság biztosításának érdekében hogyan érdemes átírni a Munka törvénykönyvét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×