eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Budapest, 2023. november 20.Lázár János építési és közlekedési miniszter interpellációra válaszol  az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

„Személyes egzisztenciáját kockáztatja, aki kiskorúnak ad el cigarettát” – Lázár János a dohánytörvény változásairól

A miniszter javaslata szerint első lebukáskor legalább egymillió forintos büntetést kaphatnak a vétkes trafikosok, minden újabb eset után pedig 10 millió forintos bírság járhat és akár végleg kizárhatják magukat a piacról az érintettek.

Kedden nyújtotta be Lázár János építési és közlekedési miniszter az Országgyűlésnek a dohánytörvénnyel kapcsolatos módosítócsomagját. Ez egyrészt szigorúbban büntetné a kiskorúaknak dohányterméket eladó boltok üzemeltetőit, másfelől lehetőséget adna arra, hogy a nagy gyártelepek építési területén trafikok nyílhassanak.

Az ipari parkokban lévő vagy a nagy gyártelepek építési területén legalább 4000 munkavállaló elszállásolására alkalmas létesítményekben adhatnak erre engedélyt. Lázár János az InfoRádióban elmondta: nagyon sok munkás dolgozik ezeken az ipari területeken, ezért a miniszter szerint jogos igény a dohányzó alkalmazottak részéről, hogy ne kelljen külön bemenniük a városba cigarettát vásárolni. Hozzátette: ellenzi és helyteleníti a dohányzást, de tekintettel kell lenni az érintett dolgozókra, akik a javaslat értelmében helyben megvehetnék a cigarettát.

„A törvény annak a lehetőségét nyitja meg, hogy a nagy beruházások alkalmával, az ipari parkok beruházási területén lehessen trafikot létesíteni kijelöléssel”

– magyarázta Lázár János, aki a törvénymódosító javaslatban szereplő jelentős szigorításokra is felhívta a figyelmet. Mint fogalmazott, Magyarországon csak a daganatos megbetegedéseket nézve a legtöbb embernél tüdődaganatot diagnosztizálnak, és egyértelmű, kimutatott összefüggés van a cigarettázás és a betegség között. „Ez kevés daganatos betegség esetén ilyen nyilvánvaló” – jegyezte meg.

A tárcavezető szerint az egész ország érdeke, hogy minél inkább korlátozzák a fiatalokat és a felnőtteket abban, hogy cigarettatermékhez jussanak. Ennek egyik módja a technikai, fizikai korlátozás, azaz hogy egyáltalán ne vagy csak nehezen lehessen megvásárolni. A másik eszköz pedig szigorúbb büntetési beavatkozás lehet, melynek értelmében első alkalommal legalább egymillió forintos bírságot kap az a trafikos, aki 18 év alatti fiatalt szolgál ki. Ha pedig többször is lebukik ezzel, akár 10 millió forint is lehet a büntetési tétel, továbbá elveszítheti a koncessziót és

„kizárhatja magát örökre abból a lehetőségből, hogy trafikot üzemeltethessen”.

Lázár János szerint ezzel tudatosul a trafikosokban, hogy a személyes egzisztenciájukat kockáztatják azzal, ha 18 év alatti fiatalnak adnak el dohányterméket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×