eur:
389.22
usd:
363.63
bux:
68078.84
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (k) fogadja az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Európai Konzervatívok és Demokratikus Szövetség (EC/DA) képviselőcsoportjának tagjait Karmelita kolostor teraszán 2023. június 2-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyarországra érkezik az Európai Tanács elnöke - a nap hírei

Megérkezett Izraelbe a Hamász által elengedett túszok első csoportja. Nyolc év után, jövő kedd hajnaltól újra járnak a személyvonatok Magyarországról Szabadkára.

Megérkezett Izraelbe a Hamász által elengedett túszok első csoportja. A 13 izraeli nő és gyermek mellett 11 thaiföldi vendégmunkást engedett el az október 7-e óta tartó fogságból az iszlamista terrorszervezet. A Vöröskereszt szerint a szabadon engedett túszok azonosak a névsorban szereplőkkel, és senkinek sem súlyos az egészségi állapota, de megfigyelésre két napig izareli kórházakban maradnak. Egyúttal megkezdődött 39 olyan palesztin rab szabadon engedése izraeli börtönökből, akiket a túszokért cserébe helyeznek szabadlábra. A 4 napos tűzszünet péntek reggel lépett életbe.

A keleti és nyugati legfejlettebb cégek találkozási pontjává szeretné tenni Magyarországot a kormányfő. Orbán Viktor Bakuban, az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságainak Különleges Programja kezdeményezésén azt mondta: a nemzetgazdasági stratégia is erre épül. Megjegyezte: az európai gazdaság gerincét a járműgyártás adja, és most, hogy át kell térni a zöld korszakra, a nagy nyugati gyártók keleti beszállítóktól függenek.

Magyarországra érkezik az Európai Tanács elnöke jövő hét elején, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalhasson. Charles Michel szóvivője azt írta: a megbeszélések az Európai Tanács ülésének előkészítése jegyében zajlanak majd, a csúcstalálkozó december 14-15-én lesz. A hvg.hu értesülése szerint Orbán Viktor nemrég levelet írt az Európai Tanács elnökének, amelyben jelezte: Magyarország addig nem hajlandó támogatni több, az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó intézkedést, amíg Brüsszel nem tesz meg bizonyos lépéseket.

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a CSOK Plusz rendelettervezetet a kormány. Az igénybevételéhez szükséges feltételek között szerepel egyebek mellett, hogy nemcsak a gyermek megszületésétől, hanem akár már a várandósság 12. hetétől jogosulttá lehet válni a CSOK Plusz hiteltörlesztés szüneteltetésére vagy a 10-10 millió forintos jóváírásra. A konstrukció igénybevételéhez legalább 2 év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni. További feltétel a köztartozás-mentesség és a büntetlen előélet. Az új családtámogatási forma 2024. január 1-jétől indul.

Továbbra sincs megállapodás az Európai Bizottsággal az Erasmus+ ügyében, Magyarország három hónapos türelmi időt kért – mondta az InfoRádióban a felsőoktatásért felelős államtitkár. Hankó Balázs hangsúlyozta: bíznak a megegyezésben, mint fogalmazott, a Tempus Közalapítvány nemzetközi csereprogramja nem Erasmus pótlására indul el jövőre.

Sosem volt még ilyen magas a kórházak adóssága, mint október végén: elérte a 125 milliárd forintot – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az Economist-nak. A kórházak adóssága eszerint egy hónap alatt 15 milliárd forinttal emelkedett. A főtitkár úgy vélte, december végére a tartozásállomány meghaladhatja a 135 milliárd forintot.

Sztrájkot jelentett be a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet december 10 és 11-e között, a 2024-re szóló bértárgyalások felgyorsításáért. Az érdekképviselet a mai egyeztető tárgyaláson jelentette be az egész munkavállalói állományt érintő sztrájkot, miután a Volánbusz nem tudott a munkavállalói oldalnak ajánlatot tenni a 25 százalékos bérfejlesztési igényre. A Volánbusz ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy január 20-ig megszülethet a megállapodás.

Megkapta a bontási engedélyt a Magyar Rádió volt székháza – írja a 24.hu. A bontás annak az építési projektnek az első lépése lesz, melynek végén létrejöhet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusa, megújítva a Magyar Nemzeti Múzeum mögötti városrészt. Az új egyetemi rész a tervek szerint 2027-re nyithat ki a diákok előtt. A mintegy 200 milliárd forintos projektben felújítják a Károlyi- és az Esterházy-palotát. Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint az új campus végleges kiviteli terve jövő április 30-ra készül el.

November 28-án elindul a személyforgalom a Szeged–Röszke vasútvonalon. A MÁV közleménye szerint nyolc év után, jövő kedd hajnaltól újra járnak a személyvonatok Magyarországról Szabadkára. Napi 10 járat közlekedik majd a két ország között. A Szeged-Rendező és Röszke országhatár közötti vasútvonal átépítésnek részeként több mint 13 kilométer hosszan újult meg a vasúti pálya és annak környezete. A Szeged-Szabadka vasútvonal fejlesztése 2025-re zárulhat.

Megszüntették az Árpád hídi gázoló letartóztatását. A Fővárosi Törvényszék szóvivője a 24.hu-nak megerősítette, hogy már nincs börtönben az a 34 éves férfi, aki július elsején egy gyorshajtás miatti balesetben egy 26 éves kerékpáros halálát okozta. A férfi házi őrizetbe került még októberben, és nyomkövető eszközzel figyelik a hatóságok.

Megnyílt a Deák Ferenc téren a Budapesti Karácsonyi Vásár, a Városháza parkban pedig a jégpálya és a karácsonyi élménypark, ahová a Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági cipősdoboz-akciója is kitelepült. Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt: az idén újra lesz díszkivilágítás is.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×