eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
white headphones on top of computer tablet.
Nyitókép: arinahabich/Getty Images

Ismét Orbán Viktort választotta elnöknek a Fidesz – a nap hírei

A jövő évtől mindenkinek, alanyi jogon jár majd az ingyenes állampapírszámla – jelentette be a pénzügyminiszter. Cáfolta az izraeli hadsereg, hogy teljes evakuálásra szólította volna fel a gázai övezeti es-Sifá Kórház személyzetét és a betegeket. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Ismét Orbán Viktort választotta elnöknek 30. tisztújító kongresszusán a Fidesz. A miniszterelnöknek nem volt kihívója és újabb 2 évig töltheti be a pozíciót. Nem változott a négy alelnök személye sem, a következő két évben is Gál Kinga, Kubatov Gábor, Kósa Lajos, és Németh Szilárd tölti be a pozíciót. Orbán Viktor szerint a baloldali politikusok pénzért árulják a hazát, de mint mondta: ezt meg kell változtatni, elvárja a képviselőktől, hogy alkossák meg az ország szuverenitásvédelmi szabályait, az alkotmányig bezárólag. Az újra választott elnök arról is beszélt, hogy az Európai Uniót nem elhagyni kell, hanem belülről kell megváltoztatni.

Kitért arra is, hogy Magyarországot természetbarát gazdasággá kell alakítani. Mint fogalmazott: a magyar gazdaság jövője most dől el, mert most vannak kialakulóban Európa zöld ipari központjai. Úgy vélte: minden feltétel adott a sikerhez, amihez a bő víz és a munkaerő-tartalék biztosít erőforrást. A miniszterelnök azt mondta: 10 év múlva Paks 2 készen lesz, ekkor már döntően zöld energiát fog előállítani az ország.

Rendre nemet mond a megújuló energiaforrásokra a kormány - reagált az LMP a Fidesz tisztújító kongresszusán elhangzott beszédre. Az ellenzéki párt felidézte: a kormány és maga a kormányfő is mindmáig tiltják a szélenergiát, nem csökkentették az orosz gázfüggőséget és ragaszkodnak a paksi bővítéshez. A közleményben hangsúlyozták: Orbán Viktor kiállt az akkumulátorgyarmatosítás terve mellett, külön megnevezve azokat a településeket, ahol lakossági tiltakozások voltak a szennyező gyárak ellen.

A jövő évtől mindenkinek, alanyi jogon jár majd az ingyenes állampapír-számla – jelentette be a pénzügyminiszter a Fidesz 30., tisztújító kongresszusán. Varga Mihály arról is beszélt, hogy Brüsszel visszatartja a Magyarországnak járó uniós forrásokat, és nem ad pénzt a határvédelemre, de a magyar gazdaság mégis visszatért a növekedési pályára.

Ez év közepén már csak 103 ezer kiskereskedelmi egység működött Magyarországon, 4500-zal kevesebb, mint fél éve – írja a Portfolio a KSH adatai alapján. A portál szerint ez az adat kétszer-háromszor nagyobb bezárási hullámot jelent, egy általános évhez képest. Negatív csúcsot jelent az is, hogy egy év alatt 7000 üzlet zárt be véglegesen, ami 7 százalékos bezárási aránynak felel meg. Jelentősen csökkent az élelmiszerboltok, a ruhaüzletek és az iparcikkboltok száma. A bezárási hullámot indokolhatja, hogy a statisztikai hivatal az elmúlt hónapokban jelentős visszaesést mért a kiskereskedelmi forgalom.

Egyetlen pályázat érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztjára. A Kulturális és Innovációs Minisztérium azt közölte: egyedül a jelenlegi főigazgató, Demeter Szilárd jelentkezett a pozícióra. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói pozíciójára kiírt pályázati felhívás benyújtási határideje november 16-án járt le.

Átadta főpolgármester a Pro Cultura Urbis-díjakat. Idén Rozgonyi-Kulcsár Viktória kulturális menedzser, Palotai Zsolt DJ, kultúraszervező, valamint Papp Gábor Zsigmond filmrendező, producer vehette át a kitüntetést a fővárosi kultúra értékeinek gazdagításáért. Karácsony Gergely örömét fejezte ki, hogy a felújított Merlin épülete mellett a Városháza eddig zárt kertjét sikerült a főváros 150. születésnapra átadni a budapestieknek.

A Hévízi-tó megújulását lehetővé tevő átfogó fejlesztési tervet fogadott el a kormány - jelentette be Hévíz polgármestere. Papp Gábor elmondta: Hévíz az ország egyik legfontosabb turisztikai helyszíne, de az épületet az elmúlt évtizedek megviselték, mostanra elavulttá vált, ezért halaszthatatlanná vált a felújítás. Hozzátette: a munkálatokkal a tófürdő épülete visszakapja fénykori megjelenését.

A német kancellár tárgyalni akar az orosz elnökkel. Olaf Scholz az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta befagyasztott kapcsolatokat élesztené újra Vlagyimir Putyinnal. A kancellár ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a világnak nem kellene túlbecsülnie Németország befolyását. A kancellár a kétállami megoldást támogatta a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban. Úgy vélte: kell hogy legyen kilátás Izrael mint állam és egy palesztin állam békés egymás mellett élésére, mert ez a zsidó állam érdeke is.

Cáfolta az izraeli hadsereg, hogy teljes evakuálásra szólította volna fel a gázai övezeti es-Sifá Kórház személyzetét és a betegeket. A hadsereg sajtószolgálata szerint az egészségügyi intézmény igazgatójának kérésére segédkeznek az evakuálásban. A sajtószolgálata hangsúlyozta: az egészségügyi személyzet a kórházban marad, hogy elláthassa azokat a betegeket, akiket nem tudnak evakuálni, és hogy a hadsereg az éjszaka további élelmet, vizet és humanitárius segélyt biztosított a kórháznak. Közben libanoni források szerint kölcsönösen támadta egymást az izraeli hadsereg és a Hezbollah síita milícia a két ország közös határán.

Újra elindították a SpaceX űrrakétáját a sikertelen áprilisi teszt után. A 120 méteres, kétfokozatú rakétát a texasi bronwsville-i űrrepülőtérről bocsátották fel. A kilövés most sikerrel járt, a Starship a fellövés után 8 perccel 148 kilométeres magasságot ért el, majd mindkét gyorsítórakéta a leválás után felrobbant. A SpaceX vezetői az áprilisi kudarc ellenére sikerként ünnepelték, hogy az óriási űrrakéta el tudott rugaszkodni a Földtől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×