eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Változtat a kormány a vízdíjaknál

A Főváros és a főpolgármester követelésére a kormány olyan törvénymódosítást nyújtott be, amely megteremti a lehetőségét a nem lakossági felhasználók esetében az eltérő vízdíj alkalmazásának.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Vízművek veszteségei miatt próbált egyezkedni a kormányzattal, hogy ne akár 10 évvel ezelőtti szerződésekben meghatározott, azóta változatlan árakon kelljen a budapesti cégnek átadnia a vizet az agglomerációs települések számára, miközben az árak és költségek azóta a többszörösükre növekedtek. Egy kiszivárgott levél szerint azzal igyekezett minél nagyobb súlyt adni követelésének, hogy belengette annak lehetőségét, hogy "elzárja" a vizet az agglomeráció felé, amit a kormányzat zsarolásként értékelt. Megkeresésünkre a városvezetés közölte, hogy nem fogja elzárni a vizet, de úgy értékelte, nyomást kell gyakorolnia a kormányzatra, mert "a Fővárosi Vízművek és a főváros nem tudja tovább finanszírozni az állami vízszolgáltatócégek veszteségeit, ami az agglomerációs településeken keletkezik".

Kicsivel később Lantos Csaba energiaügyi miniszter közölte: a kormányzat törvényt módosíthat az ügy miatt.

Szerda este pedig a tárca egy közleményt adott ki, amely szerint "az Energiaügyi Minisztérium által kezdeményezett egyeztetés nem vezetett eredményre, a főváros vezetése a szerződések felmondásával való fenyegetést fenntartotta. Ezért volt szükség arra, hogy a minisztérium a főváros követelésére a vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát követően jogszabály-módosítást kezdeményezzen."

Ne lehessen felmondani a szerződést

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény módosításához benyújtott javaslat egyértelműen biztosítja a közlemény szerint, hogy a víziközmű-szolgáltató ne mondhassa fel egyoldalúan az átadási szerződést akkor, ha az - az adott terület műszaki körülményei miatt - elengedhetetlen egy másik víziközmű-szolgáltató kötelezettségének teljesítéséhez.

Változhatnak az elkért összegek

A tervezet a lakossági rezsicsökkentést változatlan formában fenntartja, a nem lakossági felhasználókat érintően pedig a víziközmű-szolgáltatók elismert indokolt költségeire figyelemmel megteremti a lehetőséget az egységes alapdíjak fogyasztással arányos díjának bevezetésére.

Emellett a módosítás az országosan egységes díjak bevezetése mellett egy olyan újraelosztó rendszer működtetését teremti meg, amely a víziközmű-szolgáltatók elismert indokolt költségszintjéhez igazodó bevételt biztosít.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×