eur:
390.67
usd:
366.06
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

A Fővárosi Vízművek elkeseredett lépésre szánta el magát, miközben Budapest nyugtatja a településeket

A fővárosi önkormányzat továbbra is biztosítja a vízszolgáltatást az agglomerációs települések számára, de pert indít az állam ellen, amely tíz évvel ezelőtti áron fizet a fővárosnak. A településvezetők egyetértenek abban, hogy az alacsonyan rögzített közműdíjak miatt mindenhol elmaradnak a korszerűsítések.

A sajtóhírekkel ellentétben a fővárosi önkormányzat nem zárja el a vízszolgáltatást az agglomerációs települések elől – hangsúlyozta az InfoRádió kérdésére Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

"A Fővárosi Vízművek és a főváros nem tudja tovább finanszírozni az állami vízszolgáltatócégek veszteségeit, ami az agglomerációs településeken keletkezik" – mondta a főpolgármester-helyettes, és hangsúlyozta: amíg a fővárosi önkormányzat életben van, biztosítani fogja Budapest minden közszolgáltatását. Magyarázata szerint az állami vízszolgáltató a Fővárosi Vízművektől vásárolja az agglomeráció városainak vízellátásához szükséges vizet, csakhogy tíz évvel ezelőtt megállapított áron, amihez képest azóta jelentős drágulás ment végbe.

Korábban a Magyar Nemzet arról írt, hogy a főpolgármester a kormánynak azt írta: a Fővárosi Vízművek nem tesz eleget a szerződésben rögzített vízátadási kötelezettségének, ha az állam nem fizet reális díjat a vállalatnak. A lap szerint a főváros 12 agglomerációs település vízellátását használná fel politikai zsarolásra.

Fáki László, az egyik érintett település, Szigethalom polgármestere azt mondta, a helyi önkormányzat több irányból biztosítja a település vízbeszerzését.

"Mi rendelkezünk saját kutakkal, tehát saját termelésű vizet is használunk az ellátáshoz" – magyarázta a polgármester. Hozzátette, a vízbiztonság érdekében évtizedek óta vesz át a település vizet a fővárostól is. Úgy véli, Budapest vezetésének igaza van a problémával kapcsolatban, mert egy évtizede nem változott a vízszolgáltatás díja, ez pedig a saját vízművüknek is problémát okoz, nincsenek fejlesztések.

Tüttő Kata kiemelte azt is, hogy a főváros jelentős közművesztesége miatt a városháza beperli a magyar államot.

"Az idei számviteli vesztesége a Fővárosi Vízműveknek több mint 10 milliárd forint. Ebben benne van az is, hogy féláron kell adni a vizet a gazdasági társaságoknak, az állami cégeknek"

– jelentette ki. A Fővárosi Vízművek pert indít a magyar állam ellen a károkért, amit a fővárosiaknak okozott. A főpolgármester-helyettes hozzátette, a rezsicsökkentés bevezetése óta keletkezett bevételkiesés miatt a fővárosi vízhálózat felújítása sem olyan ütemben haladt, ahogy az elvárható lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×