eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A device with a valve which can be turned on or off to control the flow of a liquid from a pipe. The faucet body is usually made of brass, though die-cast zinc and chrome-plated plastic are also used.
Nyitókép: WIN-Initiative/Neleman/Getty Images

Törvénymódosítás jöhet a főváros terve miatt

A kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fővárosi Önkormányzat azzal fenyegetőzik, hogy elzárja a vizet az agglomerációban élők elől - közölte az Energiaügyi Minisztérium.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Magyar Nemzet egy általa megszerzett dokumentum alapján azt írta, hogy a főpolgármester az úgynevezett vízátadási szerződések egyoldalú felrúgásával fenyegette meg Lantos Csaba energiaügyi és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert. Karácsony Gergely szerint a Fővárosi Vízművek veszteségét az is okozza, hogy egyes korábbi vízátadási szerződések alapján a cég az ellátási területén kívüli, döntően állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók számára ad át vizet (az agglomerációs településekre) nagy mennyiségben, az idén több mint 13 millió köbmétert. Ezt a mennyiséget sok esetben évtizeddel korábban meghatározott, befagyasztott árakon adják át, az ellenérték kisebb az önköltségi árnál is.

Az ügyben megkeresésünkre Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: a Fővárosi Vízművek és Budapest nem tudja tovább finanszírozni az állami vízszolgáltatócégek veszteségeit, ami az agglomerációs településeken keletkezik, de

a fővárosi önkormányzat továbbra is biztosítja a vízszolgáltatást az agglomerációs települések számára. Ugyanakkor pert indítanak az állam ellen, amely tíz évvel ezelőtti áron fizet a fővárosnak.

Interjúinkból az is kiderült, hogy a településvezetők egyetértenek abban, hogy az alacsonyan rögzített közműdíjak miatt mindenhol elmaradnak a korszerűsítések.

Törvénymódosítás jöhet

Csütörtökön Karácsony Gergely korábbi levelére reagálva Lantos Csaba energiaügyi miniszter közölte: kezdeményezi a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát, hogy azok kizárják a vízátadási szerződések felmondásával való fenyegetés lehetőségét és kezdeményezi a hazai vízfogyasztás helyzetének ellátásbiztonsági szempontú áttekintését fenntartva a lakossági felhasználók rezsicsökkentésének megőrzését.

A tárcavezető emellett

kezdeményezi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökénél a hazai vízfogyasztás általános helyzetének ellátásbiztonsági szempontú áttekintését,

egyértelműen rögzítve, hogy a lakossági felhasználók rezsicsökkentését e területen is változatlan formában kell fenntartani - áll a közleményben.

A minisztériumi közlemény szerint "az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók okozta nemzetközi energiaválság azonban a víziközmű-rendszerre is hatással van és a kezelése nagy kihívást jelent az önkormányzatok és a cégek számára. Az ágazatot érintő kihívásokra rövid- és hosszú távú megoldásokat nyújt a Nemzeti Víziközmű-közszolgáltatási Stratégia, amely garantálja a víziközmű-szolgáltatás ellátásbiztonságát és műszaki-technológiai állapotának fenntartását, valamint a hálózat karbantartását és szükséges rekonstrukcióját. Emellett az Energiaügyi Minisztérium egy nagyszabású, az ivóvízhálózat fejlesztését célzó program indításán dolgozik".

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×