eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

A téli gumicsere nem kötelező, de…

Ausztriában akár ötezer eurós bírsággal is büntethetik az autósokat, ha téli gumi nélkül közlekednek. Magyarországon egyelőre nem kötelező a gumicsere, ugyanakkor erősen ajánlott – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara Közbiztonsági Tanszékének vezetője.

November 1-jétől akár ötezer eurós bírságot is kaphat Ausztriában az a gépjárművezető, aki téli gumi nélkül okoz közúti balesetet. A szigorú osztrák szabályozás nem egyedüli, ugyanakkor Magyarországon jelenleg nem kötelező a téli gumi használata.

Major Róbert azt mondta az InfoRádióban, hogy

jogszabályi kötelezettség hiányában is erősen ajánlott a téli gumicsere.

A tanszékvezető szerint a magyar autósok érzik ennek a súlyát és jó hír, hogy az elmúlt években egyre többen elővigyázatosak és abroncsot váltanak a rosszabb idő beköszöntével. „A saját bőrükön tapasztalják, hogy a személygépkocsijuk jobban viselkedik téli gumival a téli útviszonyok mellett” – fogalmazott a rendőr ezredes.

A téli balesetek megelőzésében kulcsfontosságú a gumicsere,

a téli és nyári gumiabroncsok ugyanis nemcsak bordázatukban, hanem anyagszerkezetükben is a szezonális időjáráshoz optimalizáltak.

„Nyilván mindegyikkel lehet más időjárási körülmények között is közlekedni, de ha hideg van és síkos az út, akkor nyári gumival sokkal nagyobb mértékben növekszik meg a fékút, mintha téli gumival autóznánk” – magyarázta Major Róbert.

Hozzátette: téli időjárási viszonyok között az a legfontosabb szempont, hogy az adott jármű minél rövidebb szakaszon tudjon megállni, ez pedig téli gumival érhető el a legkönnyebben és a legbiztonságosabban.

Lényeges tényező még az úttartás és a kanyarstabilitás, melyek az anyag összetételével függnek össze és a hideg, nyirkos időben csak a téli gumi jelent igazi biztonságérzetet. Ha tehát fenn hagyjuk a nyári gumit, az komoly veszélyt jelent az őszi, téli időszakban.

Jelentősen megnő a féktáv, a kocsi könnyebben megcsúszhat.

A gumicsere szempontjából ideális időszak ősszel akár két hónapig is eltarthat, vannak akik már szeptember közepén átváltanak, de november végéig mindenképpen érdemes megtenni az időjárás alakulásától függően. Ha hamarabb köszönt be a hideg, érdemes gyorsan cselekedni és felkeresni egy műhelyt.

Jó alternatívának tűnhet a sokak által kedvelt négy évszakos gumiabroncs is, ugyanakkor Major Róbert szerint ez elsősorban azoknak ajánlott akik télen csak ritkán vagy keveset közlekednek az utakon. Fontos tudni, hogy általában százezer kilométerenként célszerű gumit váltani, de ha valaki agresszívebben, sportosabban vezet, ez a kilométerszám kevesebb, az elektromos autóknál pedig sokkal nagyobb a nyomaték, így a kerekek gyorsabban kopnak.

Ha nem autózunk sokat, akkor is legalább 10 évente cserélni kell az abroncsot.

A megfelelő körülmények között tárolt és még nem felszerelt gumiabroncsok körülbelül öt évig megőrzik azokat a paramétereket, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak, azaz a nem használt ötéves gumiabroncs felszerelése nem jár veszéllyel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×