eur:
388.97
usd:
363.5
bux:
68043.21
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Schanda Balázs, Sulyok Tamás elnök, Szabó Marcel (felső sor, b-j), valamint Juhász Miklós és  Juhász Imre (alsó sor, b-j) alkotmánybírók az Alkotmánybíróság nyilvános ülésén az MTA szabályozása ügyében tartott határozathirdetésen 2022. november 15-én.
Nyitókép: Soós Lajos

Semmi következménye nincs az Alaptörvény-ellenes jogalkotásnak

Jelenleg tizennégy Alaptörvény-ellenes jogszabály korrekciójával adós az Országgyűlés, amiből tizenkettőnek már lejárt a határideje, a legrégebbinek tíz éve.

Az Alkotmánybíróság jelenleg tizennégy teljesítetlen jogalkotói mulasztást tart nyilván, amelyek közül tizenháromnak az Országgyűlés, míg egynek a közlekedésért felelős miniszter a címzettje - adta hírül az Index. A tizennégy megállapított mulasztásból tizenkettőnek már lejárt a határideje, két jogalkotói mulasztást viszont még határidőn belül orvosolhat a parlament.

Ha az Alkotmánybíróság eljárása során a jogalkotó általi mulasztással előidézett Alaptörvény-ellenességet állapít meg,

akkor határidő megjelölésével a mulasztást elkövető szervet felhívja feladatának teljesítésére.

Az alkotmánybírósági törvény szerint a jogalkotói feladat elmulasztásának minősül, ha:

  1. nemzetközi szerződésből származó jogalkotói feladat elmulasztása valósul meg,

  2. kifejezett jogszabályi felhatalmazásból származó jogalkotói feladat ellenére nem került sor a jogszabály megalkotására,

  3. vagy a jogi szabályozás Alaptörvényből levezethető lényeges tartalma hiányos.

Mindennek az alkotmánybírósági hatáskörnek az az elvi alapja, hogy a jogalkotói mulasztás miatti alaptörvénysértő helyzet megszüntetése nem az Alkotmánybíróság, hanem a jogalkotó feladata, tehát az alkotmánybírák nem vehetik át a törvényhozó felelősségét. Viszont a jogalkotó mérlegelés nélkül köteles (lenne) a mulasztást megállapító határozatban megjelölt határidőben olyan normát alkotni, amely megszünteti az alkotmányellenes helyzetet. Csakhogy a mulasztásnak nincs semmiféle jogi szankciója - foglalja össze a portál a tudnivalókat.

A tizennégy, Országgyűlésre, illetve a közlekedésért felelős miniszterre vonatkozó mulasztást az Alkotmánybíróság a weboldalán tette közzé.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×