eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján 2022. szeptember 26-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor felszólalásával kezdődik a parlament őszi ülésszaka

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik meg hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka. A parlament a következő hónapokban egyebek mellett a gyermekek, a határok és a szuverenitás védelméről is elfogad új jogszabályokat.

Megemlékezésekkel kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszakának első munkanapja hétfőn 13 órakor.

A képviselők hat közelmúltban elhunyt társuk,

  • a KDNP-s Füzessy Tibor
  • a fideszes Hanó Miklós
  • az SZDSZ-es Puha Sándor
  • az MSZP és Kárpáti Zsuzsa, Buzás Sándor és Daróczi Zoltán

életútja előtt hajtanak fejet.

A politikai munka és vele együtt az önkormányzati, illetve az EP-választás "nem hivatalos kampánya" már a napirend előtti felszólalásokkal kezdetét veszi.

Az ülésszakok elején a miniszterelnök általában személyesen tájékoztatja a parlamentet a kormány törvényalkotási terveiről, ez így lesz most is, és ilyenkor rendszerint a frakcióvezetők beszédei nyitják meg a szezont.

Az ülésnek ezen részét az InfoRádió és az Infostart élőben közvetíti.

Interpellációk, azonnali kérdések és kérdések is lesznek, illetve a képviselők nemzetközi szerződéseket tárgyalnak meg és napirend utáni felszólalásokat hallgatnak.

A svéd NATO-csatlakozás témája azonban sem most, sem valószínűleg az őszi ülésszak egészében nem kerül az Országgyűlés elé,

főleg, mióta a kormánypártiak megnézték azt a 4 évvel ezelőtti svéd iskolai oktatóvideót, amely azt állítja, hogy a magyar demokrácia leépült.

"Magyarázatot várunk a svédektől arra, hogy mégis hogyan gondolták azt, amit ebben a filmben terjesztenek Magyarországról" - mondta Kocsis Máté a Fidesz kihelyezett frakcióülésének születében Esztergomban.

Ősszel elkészül a gyermekvédelmi törvény módosítása és egy szuverenitásvédelmi jogszabálycsomag, és a kormánypártok a határvédelem megerősítését is szükségesnek tartják - tette hozzá akkor Kocsis Máté.

"Azok, akik szolgálatot teljesítenek a határon, minden áldott nap közvetlen életveszélyben vannak. Szigorítsunk azokon a szabályokon, amelyek a magyar határt és az európai schengeni határokon nagyobb erővel, jobban védik, nagyobb erőforrást csoportosítsunk oda" - fejtegette.

(A politikus később részletesebben beszélt a külföldi befolyás ellen célzott javaslatukról, illetve a Belügyminisztérium már meg is osztotta a határvédelem tervezett változtatásait is tartalmazó törvénycsomagot.)

A KDNP új családvédelmi intézkedéseket vár a kormánytól - közölte a frakcióülésen Simicskó István frakcióvezető.

"A családok jelentik a társadalmunk alapsejtjeit, és nyilván az ő támogatásuk, segítségük kulcsfontosságú a nemzet jövője szempontjából, különösen olyan időszakban, amikor háború van, szankciók vannak, infláció van" - mondta.

Indulatos vitából bizonyára idén ősszel sem lesz hiány az Országgyűlésben, bár az egyik ellenzéki párt, az Ungár Péter által vezetett LMP a maga részéről más stílust ígér.

"Mi vagyunk ma az egyetlen párt, amely a Fidesszel és a hisztériaellenzékkel szemben nem a gyűlölet vámszedője, mi nem azt szeretnénk, hogy egyre felfokozottabb hangulatban utálják egymást a magyar emberek, hanem hogy végre szeretettel és megértéssel forduljunk egymás iránt" - hangoztatta.

Az Országgyűlés kedd reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal folytatja a munkát, majd döntés születik a Mi Hazánk egyik képviselője tiszteletdíjának csökkentéséről; Novák Elődnek azért kell lemondania több mint 5 millió forintról, mert számos alkalommal, legutóbb május 22-én a cigánybűnözés szót használta a plenáris ülésen.

Kedden a parlament megtárgyal egy olyan kormányzati javaslatot, amely a bürokrácia csökkentését szolgálja.

A tervezet egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a házassági szándékot elektronikus úton jelentsék be, a közmeghallgatásokat pedig online tartsák meg.

A keddi ülésnap szintén napirend utáni felszólalásokkal zárul.

A parlamenti bizottságok is megkezdik a munkát:

  • az Európai Ügyek Bizottsága például meghallgatja a spanyol nagykövetet a spanyol EU-elnökség programjáról
  • a Fenntartható Fejlődés Bizottsága az akkumulátorgyárakról szóló és a kémiai szúnyoggyérítés kárainak csökkentését szolgáló ellenzéki előterjesztésekkel foglalkozik
  • a Költségvetési Bizottság megvitat egy szocialista indítványt a kerékbilincs alkalmazásának megszüntetéséről
  • a Népjóléti Bizottság egy olyan kormánypárti javaslatot tárgyal, amelynek beszédes indoklása van: "a módosítás egyértelművé teszi azt, ami a jogalkotó eredeti szándéka és a józan ész alapján eddig sem volt kétséges, hogy a Nők 40 kedvezményes nyugdíjjogosultság azokat illeti meg, akik 40 évig nőként dolgoztak".
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×