eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Cropped shot of a senior woman holding hands with a nurse
Nyitókép: shapecharge/Getty Images

Új bérkategória az egészségügyben, változtatás a határőrizetnél - törvénymódosítások készülnek

Terjedelmes dokumentumban változtatna meg 25 törvényt a Belügyminisztérium.

A Fidesz-KDNP kétnapos esztergomi frakcióülésének zárónapján jelentette be Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető egyebek mellett beszélt a határvédelem megerősítésére készülő javaslatról. A Belügyminisztérium honlapján szombat este meg is jelent a vonatkozó törvényjavaslat "a közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvények módosításáról szóló törvény" címmel.

Ebbe bekerült sok más változtatás is, köztük például az egészségügyi dolgozók béremelése - írta meg a hvg.hu. A portál szerint a 30 oldalas anyag összesen 25 féle törvényt módosít, méghozzá a legkülönfélébbeket, a rendőrségről, a polgárőrségről vagy a határvédelemhez kapcsolódóktól a többféle egészségügyi tárgyú jogszabályon át a lőfegyverekről, a magánnyomozói tevékenységről szólókon át a köznevelési vagy éppen az uniós források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényig.

Ezek közül kiemelték, hogy a polgárőrségről szóló törvény módosítására vonatkozó szöveg szerint a

polgárőr egyesület alapfeladata lesz "az államhatár védelmében és az illegális migráció megakadályozásában történő közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot" ellátni.

Ennek a javaslatrésznek köze lehet a határvadászok nem megfelelő létszámához. Bevezetik a "kiemelt határvadász pótékot" is, de összegekről nem írnak.

A javaslatcsomag másik fontos pontja az egészségügyi szakdolgozók jövő évi béremelése, amire augusztus elején már célzott második lépcsőként Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára. Az első lépcső az volt, amikor az ápolók, egészségügyi dolgozók júliustól egységesen 18 százalékkal magasabb bért kaptak.

2024 márciusától az érintetti kör - 83 889 egészségügyi szakdolgozó - bére a törvénymódosító csomag szövege szerint differenciáltan emelkedne. Mindez 394,83 milliárd forintba kerül majd. Jön új fizetési osztály is. A tervezet úgy fogalmaz, hogy

"az egészségügyi szakdolgozót és egyes egészségügyben dolgozót alap vagy kiemelt fizetési osztályba kell besorolni".

Kiemelt fizetési osztály ott jár, ahol az egészségügyi dolgozó "fokozott fizikai és pszichés körülmények között, fokozottabb kockázattal, nagyobb munkaterheléssel járó munkaterületen, különösen nagy felelősséggel járó szakterületen, kiemelt ellátást végző területen vagy speciális kompetenciákat igénylő szakmában" végez tevékenységet.

Ami az új fizetési osztályokba sorolást illeti, a törvényjavaslat szerint a munkáltató erről az érintettekkel legkésőbb 2024. február 29-ig "egyoldalú jognyilatkozattal tájékoztatja". Ha elfogadja, akkor 2024. március 1-től ezt az addigi egészségügyi szolgálati munkaszerződése módosításának kell tekinteni.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×