eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az útról lesodródott, árokba borult migránsokat szállító személyautó az M5-ös autópálya főváros felé vezető oldalán, Lajosmizse térségében 2023. augusztus 1-jén. A balesetben egy gyermek meghalt, öten megsérültek.
Nyitókép: MTI/Donka Ferenc

2024. március 7-ig meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány - a nap hírei

Több tervezett fejlesztési programot is törölt a kormány. Felmentette a MÁV két vezérigazgató-helyettesét a közlekedési miniszter, a hegyeshalmi fővonal felújítása körül kialakult helyzet miatt.

2024. március 7-ig meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány – jelent meg a Magyar Közlönyben. A jelenleg érvényes rendelet szeptember 7-én veszti hatályát. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet először 2016 márciusában hirdették ki, azóta mindig meghosszabbítják. Emellett az országban tavaly május óta háborús veszélyhelyzet is érvényben van.

Több tervezett fejlesztési programot is törölt a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a Magyarország szomszédságában zajló háborúra, a rezsicsökkentés megvédésére és a honvédelmi célok teljesítésére hivatkozva törölte egyebek mellett a Dél-Budai Centrumkórház megközelíthetőségének fejlesztését. A vasúti fejlesztések közül visszavonták a Ferencváros C elágazás vonalszakasz fejlesztését, a külső körvasúti megállóhelyek, valamint az Albertfalva megállóhely kiépítését, és nem épül új Duna-híd sem Budapesten.

Felmentette a MÁV két vezérigazgató-helyettesét a közlekedési miniszter, a hegyeshalmi fővonal felújítása körül kialakult helyzet miatt. Csepreghy Nándor miniszterhelyettes megerősítette a HVG értesülését, hogy Virág István pályaműködtetési- és Bádonfainé Szikszay Erzsébet gazdasági vezérigazgató-helyettes távozik a vasúttársaságtól.

Petíciókat indítanak az Alsózsolcára tervezett akkumulátorbontó ellen. A képviselő-testület a tegnap tartott lakossági fórumon úgy vélte: a céget kifejezetten az Alsózsolcára tervezett beruházás miatt hozták létre szlovén magánszemélyek, egyikük ráadásul Magyarország tiszteletbeli konzulja.

Házkutatást tartottak a booking.com budapesti irodájában a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH közleményében azt írta: tart az adatgyűjtés, és hamarosan kiderülhet, hogy a holland szállásközvetítő cég szerződési és szerződésteljesítési gyakorlata miatt sérült-e a szabad verseny az online szálláshelyfoglalási piacon.

A területfejlesztési miniszter azt reméli, hogy ősz végéig sikerül rendezni a még fennálló kérdéseket az Erasmus-ügyben. Navracsics Tibor és Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter Brüsszelben tárgyalt 3 uniós biztossal. Narvracsics Tibor megerősítette, hogy november végéig kell megállapodni annak érdekében, hogy 2024 második felében is zökkenőmentes legyen a finanszírozás.

Az ENSZ átalakítását sürgette a világszervezet közgyűlésének leköszönő magyar elnöke. Kőrösi Csaba az ENSZ 77. ülésszakának záró ülésén megállapította, hogy a geopolitikai versengés ellenére az emberiség túlélése az együttműködésen múlik.

Ukrajnában jóváhagyta a védelmi miniszter leváltását és utódjának kinevezését a parlament. A lépés a legfontosabb átszervezési intézkedés azóta, hogy Oroszország tavaly februárban háborút indított az ország ellen.

Nagy-Britanniában terrorszervezetté nyilvánítják a Wagner csoportot. Egy rendelettervezet alapján az orosz zsoldoscsoport tulajdonában lévő vagyontárgyakat terroristatulajdonnak nyilvánítják, és elkobozzák. Illegális lesz a csoporthoz való csatlakozás és annak támogatása, amit akár 14 évi börtönnel is büntethetnek.

Első alkalommal minősített úgynevezett kapuőrré hat szolgáltatót az Európai Bizottság a digitális piacokról szóló jogszabály értelmében. A minősítés az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft vállalatok 22 alapvető platform-szolgáltatását érinti.

Az elmúlt hetek stagnálása után ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közlése szerint emelkedés figyelhető meg Békéscsabán, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon, Salgótarjánban, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben is. Csökkenés sehol sem tapasztalható. Közben a WHO főigazgatója arról beszélt, hogy az északi féltekén a hideg közeledtével aggodalomra ad okot a koronavírus terjedésének tendenciája.

Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt választották a nemzet színészévé a cím eddigi birtokosai. A nemzet színésze címet egyszerre 12 művész viselheti. Benedek Miklóst a július 19-én elhunyt Balázsovits Lajos helyére választották meg.

A Pünkösdfürdő Park nyerte az Európa Zöld Városa Nemzeti díjat. Így a fővárosi önkormányzat és a Főkert közös projektjét nevezi Magyarország a brüsszeli nemzetközi megmérettetésre. Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán közölte: a Pünkösdfürdő Park az egyik olyan fejlesztés, amelyet a tervezéstől a megvalósításig a jelenlegi városvezetés vitt végig.

Kihirdették az év madárfotóit, egy magyar fotós képe is a világ legjobbjai között szerepel. A British Trust for Ornithology nevű brit madárvédő szervezet 2015 óta rendezi meg az év madárfotósa versenyt, az idén több mint 23 ezer pályázat érkezett.

Magyarország meghatározó szereplő lehet az európai paradicsomfeldolgozásban – írta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács prognózisa szerint az idén mintegy 100 ezer tonnányi paradicsomot takaríthatnak be a termelők.

Uniós földrajzi árujelző oltalmat kapott a Szabolcsi alma. A bizottsági közlemény szerint Szabolcsi alma elnevezés kizárólag a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztett és szüretelt almára vonatkozhat. Az elnevezés a már oltalom alatt álló 64 Hagyományos Különleges Termék és további 1653 oltalom alatt álló mezőgazdasági termék listáját gyarapítja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×