eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Benedek Miklós Bogulawski szerepében Spiró György Az imposztor című színdarabjának fotóspróbáján a József Attila Színházban 2022. április 7-én. A darabot Bagó Bertalan rendezésében április 9-én mutatják be.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Benedek Miklós, a Nemzet Színésze: "50 éve a színpadon jár az eszem"

Balázsovits Lajos halála után a maradó tizenegy művész Benedek Miklóst választotta a Nemzet Színészévé. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját - aki nehéz betegségen van túl, októbertől azonban újra színpadon állhat - kérdeztük.

Tíz perccel Vidnyánszky Attila - a Nemzeti Színház igazgatója - hívása után értük el telefonon Benedek Miklóst, a Nemzet Színészét.

"Pillanatra meghökkentem, mert a kollégák a háttérben örömükben azt kiabálták, hogy gratulálnak. Akkor már elhittem, nagyon megköszöntem nekik" - mondta az InfoRádiónak a közkedvelt, a szakma által is elismert színművész. "Nem tudom, mi volt az ok, majd felhívom Szacsvay Lászlót..." - kereste a szavakat, utalva a választásban részt vett egyik művész kollégájára.

Benedek Miklós hat évtizede van a pályán, most egy év betegeskedés után újra színpadra készül.

"Elég erős COPD-vel (tüdőprobléma - szerk.) jártam vissza a kórházba, most már úgy-ahogy rendben vagyok, a hangom kicsit fátyolos még, a lábam estére azért bedagad, de nem én vagyok egyedül ezzel a betegséggel. Nem igazán lehet gyógyítani, de meg lehet fékezni, karbantartani" - adott állapotjelentést.

Október elejétől tehát megpróbálja újra játszani a "Hárman a padont" Gálvölgyi Jánossal és Egri Mártával, Göttinger Pál rendezésében, az első játékra október 6-án már sor is kerülhet.

Balázsovits Lajos egyébként osztálytársa volt annak idején, és az is "összeköti" őket - a Nemzet Színészévé választáson túl -, hogy ugyanaz a betegség gyötörte őt is, csak sokkal erősebb formában, és orvoshoz sem igen járt.

Hogy mennyire járt az esze a színházon, a színpadon a kihagyott időben, arról azt mondta, "50 éve azon jár az eszem".

"Jól esett pihenni, meg semmit nem csinálni, tenni-venni, próbára nem menni, de azért esténként hiányzott nekem, hogy felmenjen a függöny. De most megint folytatom" - mondta még.

A Vígszínházba is visszatér a "Játék a kastélyban" című darabban, ezt novembertől ígérte visszatenni a programba az igazgató Rudolf Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×