eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Benedek Miklós Bogulawski szerepében Spiró György Az imposztor című színdarabjának fotóspróbáján a József Attila Színházban 2022. április 7-én. A darabot Bagó Bertalan rendezésében április 9-én mutatják be.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Benedek Miklós, a Nemzet Színésze: "50 éve a színpadon jár az eszem"

Balázsovits Lajos halála után a maradó tizenegy művész Benedek Miklóst választotta a Nemzet Színészévé. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját - aki nehéz betegségen van túl, októbertől azonban újra színpadon állhat - kérdeztük.

Tíz perccel Vidnyánszky Attila - a Nemzeti Színház igazgatója - hívása után értük el telefonon Benedek Miklóst, a Nemzet Színészét.

"Pillanatra meghökkentem, mert a kollégák a háttérben örömükben azt kiabálták, hogy gratulálnak. Akkor már elhittem, nagyon megköszöntem nekik" - mondta az InfoRádiónak a közkedvelt, a szakma által is elismert színművész. "Nem tudom, mi volt az ok, majd felhívom Szacsvay Lászlót..." - kereste a szavakat, utalva a választásban részt vett egyik művész kollégájára.

Benedek Miklós hat évtizede van a pályán, most egy év betegeskedés után újra színpadra készül.

"Elég erős COPD-vel (tüdőprobléma - szerk.) jártam vissza a kórházba, most már úgy-ahogy rendben vagyok, a hangom kicsit fátyolos még, a lábam estére azért bedagad, de nem én vagyok egyedül ezzel a betegséggel. Nem igazán lehet gyógyítani, de meg lehet fékezni, karbantartani" - adott állapotjelentést.

Október elejétől tehát megpróbálja újra játszani a "Hárman a padont" Gálvölgyi Jánossal és Egri Mártával, Göttinger Pál rendezésében, az első játékra október 6-án már sor is kerülhet.

Balázsovits Lajos egyébként osztálytársa volt annak idején, és az is "összeköti" őket - a Nemzet Színészévé választáson túl -, hogy ugyanaz a betegség gyötörte őt is, csak sokkal erősebb formában, és orvoshoz sem igen járt.

Hogy mennyire járt az esze a színházon, a színpadon a kihagyott időben, arról azt mondta, "50 éve azon jár az eszem".

"Jól esett pihenni, meg semmit nem csinálni, tenni-venni, próbára nem menni, de azért esténként hiányzott nekem, hogy felmenjen a függöny. De most megint folytatom" - mondta még.

A Vígszínházba is visszatér a "Játék a kastélyban" című darabban, ezt novembertől ígérte visszatenni a programba az igazgató Rudolf Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×