eur:
390.54
usd:
364.32
bux:
68346.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pexels.com

Vasutasok Szakszervezete: "megfeküdhet" a vasúti személyszállítás

Több mint 150 mozdonyvezető és jegyvizsgáló eshet ki szeptember végétől a vasúti közlekedésből. A túlórakeret kimerítésével több helyen nem lesz, aki a mozdonyba üljön – közölte a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. Meleg János szerint a létszámhiány miatt jelentős menetrendi változásokra lehet számítani a budapesti elővárosi vonalakon. A MÁV-Start közölte, 200 óra feletti túlórát a társaság létszámának mindössze 5,8 százaléka ért el.

Szeptember végére 150-180 fő közötti mozdonyvezető és jegyvizsgáló érheti el a kollektív szerződésben és a Munka törvénykönyvében megengedett legnagyobb mértékű túlóra felső határát és eshet ki a MÁV-Start Zrt.-nél – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Vasutasok Szakszervezetének elnöke.

Meleg János arra is rámutatott, hogy a vonattovábbítással foglalkozó szakemberek hiánya tovább is gyűrűzhet, hiszen ha az év hátralévő időszakában már nem vezethetnek, a többi mozdonyvezető túlóraszáma is elérheti a határt, így számos járat lemondása következhet be.

A probléma elsősorban nem a mellékvonalakat, hanem a budapesti és elővárosi szakaszokat érinti.

„Azok az emberek esnek ki, aki a fővonalon vagy a budapesti elővárosban közlekednek, hiszen a legtöbbet ők teljesítenek a MÁV-nál jelen pillanatban” – nyomatékosította a szakszervezeti vezető.

Meleg János emlékeztetett, 2015 környékén a szakszervezet egyszer már megkongatta a vészharangot, már akkor is jelezték, hogy milyen fejlesztésekre, beruházásokra lenne szükség a pályarehabilitáció és a mozdony- és kocsipark tekintetében, illetve a létszám kérdésében.

„Elment egy csomó idő, és most érzem ismételten azt, ha 2030-ra nem sikerül olyan mértékű utánpótlást biztosítani, akkor a mostani generáció, amely 2024-ben, 2025-ben, 2026-ban és 2027-ben el fog menni,

már olyan nagymértékű, hogy meg fog feküdni a vasúti személyszállítás”

– fogalmazott a szakember, megjegyezve: a 2030-ig hátralévő idő soknak tűnhet, de gyorsan elpörög.

Meleg János szavai alapján a mozdonyvezetők kérdése „kicsit másabb”, mint összességében a vasút egésze. Éveken keresztül, amikor még talán vonzó is volt a vasút, korlátozás volt a képzésben, ami vélhetően jó volt a munkavállalóknak, mert így szabályozták, hogy legyen kellő mennyiségű túlóra; aki akart, többet kereshetett, nem kellett másodállásba elmennie mondjuk kőműves mellé dolgozni – magyarázta a szakember. És csak akkor indítottak tanfolyamokat, amikor már nagyon nagy volt a gond.

A Vasutasok Szakszervezetének elnöke szerint ez a mesterségesen fenntartott rendszer elhibázott volt, és sokkal előbb kellett volna tanfolyamokat indítaniuk, illetve most sem lehet tudni, hogy motorvonat-vezetőket, vagy mozdonyvezetőket akarnak kiképezni. Utóbbi ugyanis magasabb szintet igényel, ami hosszabb időt vesz igénybe.

A VSZ vezetője szerint

fennáll annak veszélye, hogy „hígulni fog a társaság”, és ezért az emberi mulasztás miatti balesetek száma is növekedhet,

ami elkerülhető lenne, ha a színvonal alá nem csúszna a képzés.

A MÁV cáfolja a keret kimerülését és nem enged a szakmaiságból

Az üggyel kapcsolatban a MÁV írásban válaszolt szerkesztőségünknek. Azt írták 200 óra feletti túlórát a MÁV-Start létszámának mindössze 5,8 százaléka ért el, a keret kimerüléséről tehát még korántsem lehet beszélni.

Mozdonyvezetőből (is) sokkal többre volna szükség és "tartalék valóban kevés van a rendszerben, de az őszi mentrendhez szükséges mozdonyvezetői alaplétszám biztosított a vasúttársaságnál". A szolgáltatásokat nem a kollégák túlóráztatásával, hanem a létszám bővítésével kívánják megoldani.

"Ennek érdekében igyekszünk vonzóbbá tenni a munkafeltételeket, egyrészt azzal, hogy minden lehetséges eszközzel igyekszünk tenni a bérek és juttatások versenyképességének megőrzéséért, másrészt pedig azzal, hogy folyamatosan a kor követelményeinek megfelelően könnyítünk a belépési feltételeken. A belépési feltételek könnyítésének és egyszerűsítésének csak egyetlen korlátja van: az utasbiztonság. Minden mozdonyvezetőnknek rendelkeznie kell azzal a szaktudással és gyakorlattal, ami az utasok biztonságos szállításához elengedhetetlen. Ebből nem engedhetünk" - írták. Megjegyezték, hogy 2023-ra összesen 13 mozdonyvezetői tanfolyam indítását tervezték, összesen 325 fővel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×