eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: MÁV

Ha így megy tovább, két év múlva minden második vasútvonalon sebességkorlátozás lesz

Már most is a vasúthálózat 42 százalékánál, összesen 3605 kilométer hosszan sebességkorlátozás van érvényben.

Alaposan felbolydult az élet a győri vasútvonalon, ahol szeptember 18-tól teljes pályazár lépett életbe a felújítási munkálatok miatt. Az érintett szakaszon pótlóbuszok álltak forgalomba, így az utasoknak jelentős késésekkel kell számolniuk a Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán.

A magyar vasúthálózat már régóta komoly gondokkal küszködik, a helyzet tarthatatlanságát jól mutatja, hogy a hálózat 42 százalékánál, összesen 3605 kilométer hosszan már most is sebességkorlátozás van érvényben.

„A pályák állapota folyamatosan romlik, így ha nem történik érdemi fejlesztés, 2025-re ez az arány már 50 százalék felett lesz”

– mondta a HelloVidék megkeresésére a Vasutasok Szakszervezetének elnöke, aki szerint emiatt 3880 kilométeren is lassú jelzés lehet majd érvényben.

A lap emlékeztet, hogy a MÁV idei karbantartásra és felújításra szánt kerete nem haladja meg a 35 milliárdot, de jövőre se lesz több 42 milliárdnál. Márpedig az 1-es vasúti fővonal érintett Biatorbágy–Herceghalom–Szárliget közötti, mintegy 25 kilométeres szakaszának becsült felújítási költsége 32,5 milliárd forint.

„A gond csak az, ha ennek az egy szakasznak a felújítására elköltik a rendelkezésre álló keret több mint 90 százalékát, akkor a többi szakaszra már nem jut semmi”

– hívta fel a figyelmet Meleg János, aki szerint az állami vasúttársaságnak több ezer milliárd forintra lenne szüksége a hazai vonalak felújítására.

Ismeretes, a MÁV az előző uniós pénzügyi ciklusban 1500 milliárd forint uniós támogatást kapott, így saját forrásból csupán kisebb kiegészítő fejlesztéseket kellett elvégezni. Az új ciklus, illetve a helyreállítási alapból remélt uniós támogatások együttes összege 2500 milliárd forint lenne. Csakhogy zárva vannak a pénzcsapok, így a Budapest–Belgrád vasúton kívül nincs pénz vasútfejlesztésre – olvasható egyebek mellett.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×