eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Getty Images/ Catherine Falls Commercial

960 ezer diáknak szól a csengő pénteken

Pénteken 960 ezer tanuló számára kezdődik meg az új tanév, amely a hosszabb téli szünet miatt ezúttal egy héttel tovább, június 21-ig tart majd. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke nem ért egyet ezzel a módosítással, de a státusztörvény végrehajtási rendeletét is hiányolja.

Szeptember 1-je ezúttal péntekre esik, így az alap- és középfokú oktatási intézmények diákjai egyetlen tanítási nap után máris hétvégi pihenőre mehetnek.

A köznevelési intézményekben a korábbi évekhez hasonlóan nagyjából 960 000 diáknak fognak becsengetni.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolákban 720 ezren, míg a középfokú oktatási intézményekben 240 ezren kezdik meg az új tanévet.

Az elmúlt 3 évben nem változott jelentősen a diákok száma, de

  • általános iskolába ebben a tanévben pár ezerrel kevesebben, míg
  • középiskolába, gimnáziumba néhány ezerrel többen járnak majd.

A szakképzési intézmények tanévi rendje nem változott, azonban az általános iskolák, gimnáziumok és szakközépiskolák diákjainak egy héttel tovább kell majd nyáron iskolába járniuk, igaz, a téli szünet is éppen ennyivel lesz hosszabb.

A Pedagógusok Szakszervezete már a tanév rendje nyilvánosságra hozásának csúszását is kifogásolta, de a tanítási idő felosztásával sem értenek egyet.

Gosztonyi Gábor a szervezet alelnöke szerint a hosszabb téli szünetel a fűtésszámlát a családokkal fizettetik meg, de a nyári szünet kezdetének eltolását is bírálta.

"Magyarországon június második felében már nagyon ritka az, amikor nem éri el a 25-30 fokot a hőmérséklet, és azért az iskolák jelentős része panel iskola, óriási nagy ablakokkal, ezek üvegházhatást produkálva sokkal inkább felmelegszenek, és itt ha összeadódik az, hogy elviselhetetlenül meleg is van, és már a tanév vége van, tehát a diákok is fáradtak, teljesen fölösleges az utolsó hetet tanítással tölteni" - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva.

A szakszervezeti vezető azt is nehezményezte, hogy bár a "státusztörvény" júliusban életbe lépett, a végrehajtási rendelete továbbra sem jelent meg.

Álláspontja szerint azonban enélkül a jogszabály rendelkezéseit nem lehet megfelelően alkalmazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×